Thai.nu header Thai.nu - Hem Boende i Thailand billigt Thai.nu på svenska Thai.nu in English Language Hälsa på oss på Facebook Fotografier tagna i Thailand

      Sök hotell
      Boka villa
      Lyxhotell
      Om hotell
      Att bo här
      Egendom

Buddhism
Historia
Thai-mat
Drycker
Thai-guld
Muay Thai

Basfakta
Restips
Vädret
Geografi
Visum
Arbete

Bloggen
Farang
Svenskt
Om oss
Annons
Länkar
Boka ditt boende genom att klicka här    
 

Thailands väder och klimat
Att det är varmt i Thailand vet nog de flesta. Klimatet innebär att man som besökare bör anpassa sin klädsel och sitt beteende, så man slipper drabbas av soleksem, värmeeksem eller uttorkning.

Vi har listat tio råd:

1. Packa resväskan eller ryggsäcken med mestadels luftiga och tunna kläder. Glöm dock ej ett par tunna långbyxor och en långärmad tröja som dels skyddar mot mygg och dels kan vara skönt att ta på sig om det blir lite kyligt på natten, vid regn eller i luftkonditionerade bussar och varuhus etc.

2. Använd rikligt med solskyddsfaktor om du har ljus eller känslig hy. Gärna med hög solskyddsfaktor (SPF), i varje fall tills huden är brun och därmed något mindre känslig för den starka solen.

3. Aloe vera är perfekt för att återfukta huden om du bränner dig eller får solsveda. Du hittar denna gröna "gelé" i de flest apotek på turistorterna. Uppmärksamma datummärkningen på flaskan/tuben, om en sådan finns. Även sk After-Sun lotion är också ett effektvivt, om än ett mer artificiellt alternativ.

4. En annan produkt vi rekommenderar är Prickly Heat Powder som är ett traditionellt thailändskt puder-pulver mot värmeeksem. Detta pulver säljs i plåtförpackningar och finns oftast på 7-Eleven, Family Mart samt i princip alla varuhus.

5. Drick rikligt med vatten. Minst ett par liter om dagen om du är utomhus mycket. Blir du yr av värmen kan du köpa små påsar med vätskeersättning med elektrolyter på snabbköp och apotek. En Gatorade eller motsvarande sportdryck brukar också fungera bra för att återställa kroppens behov av salter och vätska. Även dessa återfinns på 7-Eleven. Tesco och Family Mart.

6. Om värmen upplevs som ett stort problem så råder vi dig att hellre välja ett rum med uppfriskande luftkonditionering, än ett med bara fläkt. Att ha luftkonditioneringen inställd på 23-25 grader brukar de flesta tycka vara ganska lagom, men det är förstås en smaksak. Undvik alltför låga temperaturer.

7. Är du på stranden så kan ett skyddande parasoll vara effektivt mot hettan och solens strålning. Skyddande skugga under ett träd etc erbjuder förstås motsvarande skydd. Man kan även passa på att sola när det är lite mulet. Oftast blir man brun ändå och man slipper bränna sig. Använd solskydd även när det är molnigt eller lite mulet. Solen tar bättre än vad många tror.

8. Varuhus, taxibilar och biografer är ofta utrustade med luftkonditionering och kan därför erbjuda välbehövlig svalka.

9. Alkohol (etanol) är kraftigt vätskedrivande så om du exempelvis dricker öl på stranden kan det vara klokt att alternera denna med en flaska vatten, färspressad juice eller en sportdryck emellanåt.

10. Är du besvärad av värmen så tillbringa mycket tid i havet eller poolen. Det är inte så dumt att avnjuta en nypressad fruktjuice, en fruktshake eller en pilsner omgiven av svalkande vatten.
Klimatet i olika delar av landetThailands väder påverkas av monsunen som skapar olika säsonger i dom norra, centrala samt södra delarna av landet. Klimatet är subtropiskt och normaltemperaturen skiftar normalt mellan 26-34 grader under dagtid. På nätterna sjunker normalt temperaturen några grader.
Vädret i norra ThailandKlimatet i norra Thailand är generellt aningen svalare än i andra delar av landet. Lätta och luftiga kläder rekommenderas dock året runt under dagtid då det stundtals kan bli riktigt varmt även här. Mellan december-mars är temperaturen normalt hög på dagarna medan den ofta sjuker ganska markant under kvällen. Då kan det förstås vara skönt med långärmat och ett par långbyxor. Normalt så regnar det relativt lite under denna period.

Under regnperioden, som inträffar mellan maj-september, kan det förekomma kraftiga skurar, även om temperaturen förblir relativt hög. Ett paraply eller tom regnkläder är bra att ha till hands. Luftfuktigheten är hög hela året, bortsett från i de mest bergiga regionerna.

Den bästa tiden att besöka norra Thailand är normalt mellan december och maj, då det regnar som minst.
Solnedgång vid en tropisk ö
EN FÄRGSPRAKANDE SKYMNING - Foto: Jens W, Yenit.comVädret i centrala ThailandCentrala Thailand (inklusive huvudstaden Bangkok) omfattar ett massivt landsområde och klimatet varierar därför ganska kraftigt. Lätta, luftiga kläder rekommenderas, särskilt som luftfuktigheten är ganska hög under hela året.

Mellan december och mars är det ofta väldigt varmt på dagarna, men temperaturen sjunker på kvällen och då kan det vara skönt med lite varmare kläder. Det regnar generellt väldigt lite under mars och april, medan nederbörden brukar börja tillta i maj, som en inledning av regnperioden. Tiden för den våta monsunens start kan variera något varje år, men den inträffar normalt mellan juni till oktober, med riklig nederbörd som följd. Dock brukar det fortfarande vara ganska varmt.

Den bästa tiden att besöka centrala Thailand är normalt mellan december och maj, men ha gärna i åtanke att just maj-månaden kan vara lite regnig emellanåt.

Solnedgång och moln över Samui
TIDIG KVÄLL PÅ ÖN SAMUI - Foto: Jens W, Yenit.comVädret på sydvästkustenKlimatet i sydvästra Thailand påverkas av monsunperioderna och det är varmt och fuktigt året om. Lätta kläder rekommenderas hela året och ett paraply är nästan ett måste under de "våta månaderna". Dessa finns att inhandla billigt på de flesta varuhus och även en del snabbköp och lokala handlare.

Under regnperioden, som inträffar mellan maj och oktober, kan det trots allt vara okej att besöka Thailands västkust, eftersom skurarna ofta är ganska kortvariga, med en hel del sol emellan. Men just månaderna september och oktober bjuder normalt på mer nederbörd och mindre soliga perioder.

Den soligaste och därmed populäraste perioden att besöka västkusten är mellan november till april, som generellt bjuder på ett strålande väder och få skurar.
Sola gärna men använd solskyddsfaktor
STRANDLIV PÅ AGENDAN - Foto: Jens W, Yenit.comVädret på sydostkustenDen bästa tiden att besöka Thailands östkust är normalt från december tom augusti. Under dessa månader är vädret oftast vackert och bjuder oftast på både solsken och rätt intensiv värme, även om vissa dagar förstås kan bidra med enstaka uppfriskande skurar.

Regnperioden brukar ha sin start i september och den brukar avta i början eller mitten av december. Regnskurarna under monsunen kan vara allt från minutlånga till dagslånga.
Skymning över bergen
TROPISK DJUNGEL OCH VACKER HIMMEL - Foto: Jens W, Yenit.com


Musselplockare skyddar ansiktet från solen
KVINNA LETAR MUSSLOR I VATTENBRYNET - Foto: Jens W, Yenit.comGilla oss på Facebook
Dela den här sidan

Our sponsors
Kampanjjakt. Hitta de bästa rabatterna för resor och annat
Annonsera här
Åk till Koh Samui
Åk till Koh Phangan
Yenit Company Limited
Mercy Center
Yenit Writing - Vi skriver åt dig
Hjälp en gibbon i Thailand
Vaken mardröm - E-bok med handling i Thailand
Annonsera här


Personuppgifthantering: Vi månar om din integritet. Din e-post och personuppgifter kommer aldrig tredje part tillhanda.

Thai.nu - reseguide till Thailand med säker hotellbokning. Utvecklad av Yenit. 2004-2013.

Licenserad under Creative Commons Attribution Noncommercial-Share Alike 3.0 Thailand License - Kommersiell användning medges ej utan vårt medgivande.

Unika besökare sedan 2006:

Yenit logotype
Vi kan Thailand