Thai.nu header Thai.nu - Hem Boende i Thailand billigt Thai.nu på svenska Thai.nu in English Language Hälsa på oss på Facebook Fotografier tagna i Thailand

      Sök hotell
      Boka villa
      Lyxhotell
      Om hotell
      Att bo här
      Egendom

Buddhism
Historia
Thai-mat
Drycker
Thai-guld
Muay Thai

Basfakta
Restips
Vädret
Geografi
Visum
Arbete

Bloggen
Farang
Svenskt
Om oss
Annons
Länkar
Boka ditt boende genom att klicka här    
 

Thailändsk mat och matlagning
Thailändsk matkulturMaten i Thailand betyder väldigt mycket för befolkningen då vardagens sociala sammankomster nästan alltid inkluderar något ätbart. Portionerna är ofta relativt små och det är inte ovanligt att äta många mindre måltider på en dag. Enligt modern näringsfysiologi är dessutom "den thailändska modellen" ett idealiskt sätt att fördela det dagliga födointaget på, eftersom blodsockerkurvan då håller sig på en jämnare nivå.

En vanlig rätt äts ofta med sked och gaffel medan ätpinnar främst används för nudelrätter. Det är ovanligare att thailändare använder kniv när de äter, men de erbjuds på många restauranger som serverar "västerländsk mat".

Precis som landets språk och kultur, brukar det thailändska köket indelas i de fyra huvudregionerna i landet: norra delen, nordöstra delen (Isan eller Isaan), centrala delen samt den södra delen.

En fullvärdig måltid inkluderar inte sällan alla de fem smakerna: sött, syrligt, salt, beskt samt hett, dvs chillin som gör rätten kryddstark (phet på thailändska).

Tillgången till olika typer av råvaror samt influenser från grannländer, har gett maten i respektive region sin speciella prägel:
Billig mat direkt på vägen
MAT FRÅN MOTORCYKEL MED SIDOVAGN - Foto: Jens W, Yenit.comNorra ThailandNorra Thailands matkultur har under åren influerats av det sydkinesiska och burmesiska köket. Regionens något svalare klimat medför att tillgången till grönsaker och örter är god. Ett relativt måttligt användande av kryddor samt närvaron av lime och vitlök i rätterna har blivit något av kännetecken för matlagningskonsten i norr.

Exempel på maträtter från norr:

  Khao Soi - Äggnudlar med curry.

  Nam Phrik Ong - Kokt fläskfärs med bland annat chili och tomat.
Sallad från Isaan
YUM WOON SEN, EN GLASNUDELSALLAD - Foto: Jens W, Yenit.comNordöstra ThailandIsans jordbruksområden konkurrerar med de södra provinserna om titeln, "Thailands kryddstarkaste mat". Den berömda chili och limespetsade papayasalladen (som tam på thailändska) räknas ofta som Isans nationalrätt.

Värt att nämna är att man i denna nordöstra region äter vissa rätter som i västerländska ögon kan tyckas aningen extrema. Friterade insekter och torkade grodor fungerar ofta som "snacks", medan orm och sumpråtta ibland fungerar som huvudrätt i vissa delar av regionen. Förmodligen har fattigdom och brist på annan föda bidragit till denna mattradition.

Trots detta, finns här flera rätter som förmodligen går hem även hos en kräsmagad farang. Kyckling, fisk eller fläskkött tillsammans med klibbigt ris är vanligt förekommande ingredienser på matbordet, även i nordost.

Exempel på maträtter från nordost:

  Khao Niaow - Klibbigt ris som ofta förvas i en liten bunke och äts med händerna. Ofta doppar man riset i skålar med starka röror och såser innan det tuggas.

  Som Tam - En kryddstark papayasallad, med grön, omogen papaya, chili, lime samt fermenterad fisksås (pla ra på thailändska). Denna sås har en mycket karaktäristisk doft som påminner en aning om svensk surströmming.

  Gai Yang - Grillad kyckling, ofta "marinerad" i fisksås, citrongräs, vitlök, peppar och lite socker.
Centrala ThailandDe centrala delarna av landet (inkluderat Bangkok) har starka kinesiska och indiska influenser i sin matkultur. Ris utgör ofta stommen i den thailändska maten och detta gäller även här (att äta mat benämns ofta som "kin khao", eller "äta ris"). Den centrala regionen anses producera landets allra bästa ris. Det typiska vita jasminriset äts lika flitigt som det exporteras runt jordklotet. Thailand är för övrigt världens största exportör av ris.

En av landets mest typiska rätter, tom yum kung (räkor i en chilispäckad citrongrässoppa), har sitt ursprung i dessa delar av landet.

Rökor med grönsaker
STORA THAILÄNDSKA RÄKOR - Foto: Jens W, Yenit.comExempel på maträtter från centrala delarna:

  Röd Curry, Grön Curry och Panang Curry

  Tom Yum Gung - Brukar klassas som Thailands nationalrätt. Soppa med färska räkor, champinjoner, citrongräs, galangal etc.

  Tom Kha - En soppa gjord på kokosmjölk, galangal, citrongräs och citrongräs, inte sällan serverad med kyckling.
Södra ThailandSöderns närhet till vatten, såväl som närheten till Malaysia, har gjort att fisk och skaldjur ofta serveras tillsammans med någon form av curry. Det rikliga användandet av chili gör att maten ofta är mycket stark.

En av det mest kända thairätterna interationellt är kycklingspett med jordnötssås (eller gai satay på thailändska) har sitt ursprung i landets sydliga delar.

Exempel på maträtter från söder:

  Masaman Curry - En matig soppa med kokosmjölk, potatis och gul lök samt kyckling eller annat kött

  Gul Curry - Varierande rätter med just gul curry
Rambutan frukt till salu
KVINNA SÄLJER FRUKTEN RAMBUTAN - Foto: Jens W, Yenit.com
Gemensam menyÄven om varje region och provins har sin typiska stil, finns det ett antal råvaror och rätter som är förekommande i hela Thailand:

Biff, fläsk och kyckling serveras ofta i små färdiskurna bitar och kan kombineras med grönsaker och eller ris.

Ris kan serveras kokt, stekt, klibbigt eller i en soppform, varav den sistnämnda som ofta utgör basen i en thailändsk frukost, en sk khao tom (rissoppa) eller jok (en form av risgröt eller tjockare rissoppa).

Vid sidan om ris, är nudlar den vanligaste basmaten i Thailand. Precis som med riset serveras ofta nudlarna stekta eller i en smakrik buljong.

Många thailändska rätter är smaksatta med färsk curry. Röd, grön, gul och panang hör till dom vanligaste varianterna och färgen härrör från färgen på den chillipasta man använder. Curryrätter är mycket populära i de södra och centrala delarna i landet medan de är mer ovanligare i norr och nordost.

Olika varianter av fyllda omeletter serveras också till huvudrätt medan en enklare variant gjord på enbart ägg, fisksås och kryddor (ibland även lök), ofta serveras tillsammans med andra rätter på middagsbordet eller middagsgolvet. Ja, ni läste rätt. Många thai äter sin mat sittande på golvet med skålarna framför sig på en tunn matta.

Frukt konsumeras flitigt i hela landet. Är det något som det thailändarna normalt inte får brist på så är det vitaminer och antioxidanter. Små gatustånd säljer ofta färdigskuren frukt. Vissa sorter, som papaya och grön mango, smaksätts med socker och/eller lite fisksås, blandat med chili.

Till maten dricks ofta vanligt vatten. Antingen på flaska eller också kokat (och sedan kylt) vatten i tillbringare. Det sistnämnda är i regel gratis på de billigaste restaurangerna och "utehaken". Öl, läsk eller sodavatten är också vanligt förekommande måltidsdrycker. Företrädelsevis är det bara barn och vissa åldringar dricker mjölk i Thailand.

Thailändarna är generellt skeptiska till att använda mycket bordssalt. För att få sältan så använder man istället den berämda thailändska fisksåsen (eller nam pla på thailändska).

På turistorterna och i städerna finns det i regel även restauranger som serverar mat från andra delar av världen (inklusive Sverige och norden) och några av dessa restauranger finner du listade här
Även västerländsk mat finns naturligtvis på turistorterna
EN ENASTÅENDE MIXED GRILL - Foto: Jens W, Yenit.comGilla oss på Facebook
Dela den här sidan

Our sponsors
Annonsera här
Åk till Koh Samui
Åk till Koh Phangan
Yenit Company Limited
Mercy Center
Fancy Domains
Hjälp en gibbon i Thailand
Vaken mardröm - E-bok med handling i Thailand
Annonsera här
Annonsera här


Personuppgifthantering: Vi månar om din integritet. Din e-post och personuppgifter kommer aldrig tredje part tillhanda.

Thai.nu - reseguide till Thailand med säker hotellbokning. Utvecklad av Yenit. 2004-2013.

Licenserad under Creative Commons Attribution Noncommercial-Share Alike 3.0 Thailand License - Kommersiell användning medges ej utan vårt medgivande.

Unika besökare sedan 2006:

Yenit logotype
Vi kan Thailand