Thai.nu header Thai.nu - Hem Boende i Thailand billigt Thai.nu på svenska Thai.nu in English Language Hälsa på oss på Facebook Fotografier tagna i Thailand

      Sök hotell
      Boka villa
      Lyxhotell
      Om hotell
      Att bo här
      Egendom

Buddhism
Historia
Thai-mat
Drycker
Thai-guld
Muay Thai

Basfakta
Restips
Vädret
Geografi
Visum
Arbete

Bloggen
Farang
Svenskt
Om oss
Annons
Länkar
Boka ditt boende genom att klicka här    
 

Äga eller hyra land och hus i Thailand
Thailand är på många sätt ett perfekt land att bosätta sig i. Det bjuds på ett angenämt subtropiskt klimat, förhållandevis låga priser, god mat, vacker natur, bildsköna stränder och en hel del trevliga människor som generellt är lätta att komma överens med. Det är således naturligt att många utlänningar söker efter sitt hem eller semesterboende just här.

Om du tänkt bygga hus i Thailand så är det viktigt att du skaffar dig kunskap om thailändsk lagstiftning beträffande mark och husköp innan. På så sätt kan du eliminera eventuella obehagliga överraskningar.
Utländskt markägandeDe är faktiskt inte tillåtet för utlänningar att äga mark i Thailand, men det finns en rad alternativ för den som är i stånd att skaffa sig bostad eller investera för framtiden:

Ett sätt är att investera minst 40 miljoner baht i landet. Då blir man beviljad att förvärva en rai (1600 kvadratmeter) mark, men enbart för bostadssyfte och på specifika platser i landet.

Ett annat sätt är att starta ett thailändskt bolag som därmed kan äga marken. Dock så skall detta företag verka aktivt (bedriva en aktiv verksamhet) och vara majoritetsägt av thailändska medborgare. Majoritetsägt innebär att dessa äger 51%, eller mer.
Lyxig poolvilla
LYXBOENDE MED INFINITEPOOL - Foto: Jens W, Yenit.comMarkleasing - Att långtidshyraUtlänningar tillåts att hyra mark i upp till trettio år med ett bildande leasingkontrakt. Detta kan sedan förlängas med lika lång tid, såvida båda parter är överens. Man bör förstås alltid rådfråga och konsultera en seriös och kunnig jurist innan några kontrakt skrivs.
Att äga en lägenhetThailändsk lag medger att utländska medborgare kan köpa och äga en lägenhet (conduminium) på vissa specifika orter Thailand. Dock kan utlänningen inte äga tomtmarken som byggnaden står på.

Även om du tänkt dig att investera i en lägenhet så råder vi dig att alltid konsultera en jurist för att bekräfta att villkoren och kontrakten är giltiga. Thailändsk lagstiftning kräver nämligen att majoriteten av fastighetens yta skall ägas av thailändska medborgare för att denna ägendeform för skall vara giltig för icke-thai.
En thailändsk partnerEn thailändsk partner (exempelvis sambo, make eller hustru) kan förstås äga mark och fastigheter i landet. Detta har blivit ett av det vanligaste tillvägagångssätten för utlänningar att kunna bygga hus i Thailand.

Detta kräver förstås att man har en thailändsk partner och känner att man kan lita på denne. Metoden har dock ifrågasatts och har av vissa myndighetspersoner påståtts strida mot thailändsk lagstiftning, såvida beloppet för marken eller huset härrör från den icke thailändska partnern.
Tomtägande via ett aktiebolagMäklare och vissa advokater brukar propagera att utlänningar kan köpa mark genom ett thailändskt aktiebolag och därmed ha kontroll över företaget. Detta brukar beskrivas som ett säkert ägande av dessa.

Dock bör man vara försiktig med detta tillvägagångssätt då thailändsk lag ej medger ägande av land via ett så kallat luftbolag (som enbart startats i syfte för att äga mark). Utlänningar (och även de thailändska målvakterna) som har bildat bolag för att kringgå lagen riskerar böter och även fängelse om ärendet hamnar i domstol. Även marken kan konfiskeras i extremfall. Vårt råd är därför att aldrig starta ett företag ENBART i syfte att äga land eller fastigheter.
Gul blomma
GUL BLOMMA - Foto: Jens W, Yenit.com

Land för uthyrning
8 RAI LAND TILL UTHYRNING - Foto: Jens W, Yenit.comMark och äganderättigheterEn del markområden i Thailand har landtitlar (juridiska dokument) vilka förbjuder att marken säljs vidare. Det rör sig inte sällan om jordbruksmark. Vissa lyckas dock att uppgradera dessa landtitlar till mer (kommersiellt) fördelaktiga sådana.

Vi rekommenderar ingen att köpa andra landtitlar än Chanote, Nor Sor Sam Gor och (eventuellt även) Nor Sor Sam, eftersom det kan uppstå otrevliga problem med mark som har andra certifikat.
Chanote - Säkraste landtitelnDet "mest säkra" landcertifikatet som utfärdas av markkontoren kallas Chanote eller Nor Sor Si Jor. Detta område är uppmätt med GPS och har utmärkts med betongmarkeringar i naturen. Det är tomter med denna landtitel som du i första hand bör sträva efter att när du söker land i Thailand.
Kvalitetsboende i tropikerna
FÖRSTKLASSIG VILLA - Foto: Jens W, Yenit.comNor Sor Sam - Nor Sor Sam GorLandtitlarna Nor Sor Sam och Nor Sor Sam Gor är också markcertifikat som visar vem som är den specifika ägaren av ett särskilt landområde. Nor Sor Sam Gor är det mer detaljerade intyget eftersom storleken på området måste vara tydligt utmärkta.

Dessa landtitlar är relativt trygga för ägaren, men vi råder er ändå att försöka få dem uppgraderade till Chanote när tillfälle erbjuds. Det lokala landkontoret kan i regel ge svar på om detta är möjligt och i så fall när.
Thailändska landmått  1 Talang Wah = 4 kvadratmeter
  1 Ngan = 400 kvadratmeter
  1 Rai = 1600 kvadratmeter

  1 Acre = 2,5 rai
  1 Hektar = 6,25 rai
Priser på mark och fastigheterPriserna på mark varierar väldigt mycket i landet. Tomter och mark på attraktiva destinationer, inklusive strandtomter, kan vara väldigt dyra. Mångmiljonbelopp byter ägare i en till synes aldrig avtagande trend.

Strandmark och fastigheter i populära turistorter, som Phuket, Koh Samui, Hua Hin, Pattaya osv, eller attraktiv stadsmark i Bangkok, Korat och Chiang Mai säljs ofta för rena "fantasibelopp". I mindre städer och på landsbygden är dock markpriserna fortfarande relativt låga.
Tropisk strand på Koh Samui
EN NÄSTAN PARADISISK VIK - Foto: Jens W, Yenit.comGilla oss på Facebook
Dela den här sidan

Our sponsors
Annonsera här
Åk till Koh Samui
Åk till Koh Phangan
Yenit Company Limited
Mercy Center
Fancy Domains
Hjälp en gibbon i Thailand
Vaken mardröm - E-bok med handling i Thailand
Annonsera här
Annonsera här


Personuppgifthantering: Vi månar om din integritet. Din e-post och personuppgifter kommer aldrig tredje part tillhanda.

Thai.nu - reseguide till Thailand med säker hotellbokning. Utvecklad av Yenit. 2004-2013.

Licenserad under Creative Commons Attribution Noncommercial-Share Alike 3.0 Thailand License - Kommersiell användning medges ej utan vårt medgivande.

Unika besökare sedan 2006:

Yenit logotype
Vi kan Thailand