Allt om Thailand
Resor, produkter & aktiviteter

DIN TOTALA RESEGUIDE

Thailand har något att erbjuda de flesta av sina besökare, både turister och långliggare: En enastående vacker natur, vita stränder, vänliga människor, kryddig thailändsk mat som kittlar dina smaklökar, prisvärd shopping, billiga hotellrum och en fascinerande kultur och historia möter dig här.

Thailandnyheter - Nyhetsblogg


Vi levererar färska nyheter från Thailand. Vi är själva på plats i Thailand och vår nyhetsblogg beskriver aktuella händelser i landet. Vi kommer att krydda nyhetsflödet med våra egna kommentarer men samtidigt försöka hålla en konsekvent oberoende och någorlunda neutral linje. Målet är att vara snabba, okomplicerade och korrekta.

Vi uppdaterar inte längre den här delen av Thailand.se men söker du aktuell nyhetsrapportering från Thailand kan vi tipsa om följande källor:


1 februari, 2014

Bangkok Shutdown - Dygn 21

BANGKOK - Bara en dag kvar till valet.


16:31 - Fler explosioner hörda vid Lak Si.

16:27 - Det är nu bekräftat att det var gigantiska smällare som kastades. Därför verkar dessbättre ingen allvarligt skadad.

16:17 - Det är osäkert om det verkligen var granater som orsakade explosionerna. Rappoprter tyder på att det rör sig om kraftfulla smällare.

16:14 - EXTRA - Tre personer rapporteras vara skadade efter explosionerna vid Lak Si.

16:08 - EXTRA - En bil skall ha blivit sönderslagen vid Lak Si. Ännu inga uppgifter om hur det gick för eventuella passagerare. Inte heller några rapporeter om skadade efter de två explosionerna.

15:57 - EXTRA - Två explosioner har hörts vid Lak Si. Osäkert om någon har skadats. Militär finns på plats.

15:44 - Spänd stämning vid Lak Si! "Rödskjortorna" har stannat cirka 200 meter från PDRC-anhängarna. Barn och åldringar har evakuverats från området på grund av risken för eventuella våldsamheter.

15:03 - Även några hundra regeringsanhängare demonstrearar i Bangkok idag. Precis som tidigare veckor är "Respect my Vote" deras mest använda slogan. Uppgifter gör gällande att de just nu marscherar mot PDRC-anhängare i Lak Si. Vi får hoppas det inte blir någon form av konfrontation.

13:56 - Precis som väntat tänker inte Demokraternas ledare Abhisit Vejjajiva rösta i morgondagens val.

10:12 - Just nu demonstrerar PDRC på Yaowarat Road i Chinatown, på den andra dagen av det kinesiska nyåret. Undvik att gå med i demonstrationstågen om du är i närheten. De kan uppfattas som del av en folkfest, men har angripits tidigare.

08:10 - För att göra läget än mer förvirrat så klär många regeringsmotståndare i rött idag, det kinesiska nyåret till ära. Alltså i samma färg som sina politiska motståndare, "rödskjortorna". Dock ej heller att förväxla med den politiska vänsterns traditionella kampfärg.

07:52 - EXTRA - I flera av landets sydliga provinser är det osäkert om ett val överhuvudtaget kan genomföras i morgon. Regeringsmotståndare har nämligen blockerad postkontoren i Chumphon, Thung Song (Nakhon Si Thammarat) och Hat Yai, vilket inneburit att valsedlar ej har kunnat nå de respektive vallokalerna. Supachai Somcharoen, talesman för Election Commission (EC) hävdar att man inte vill ta till våld för att få demonstranterna att flytta på sig.

06:40 - I nuläget finns det INGET som tyder på att någon flygplats kommer att stängas eller ockuperas av demonstranter.

06:38 - Bangkok är säkert för turister, men undvik demonstrationer, vallokaler och politiska mötesplatser!

06:36 - En lugn natt igen. Knappt några egentliga incidenter att rapportera om, undantaget smällar vid Lat Prao. Eventuellt rörde det sig om ett vapen, men det finns inga rapporter om skadade.

05:50 - Precis som vanligt vid thailändska val är alkoholförsäljning ej tillåten enligt lag. Förbudet träder i kraft idag klockan 18:00 och gäller hela söndagen (till midnatt).

02:44 - Den thailändska armén kommer följa valet noga och även ha trupper ute för att garantera säkerheten vid vallokalerna. Inte minst i Bangkok.

01:59 - Eftersom det största oppositionspartiet; Demokraterna bojkottar valet är valresultatet så gott som klart på förhand. Pheu Thai förväntas vinna en jordskredsseger. Detta kommer dock inte att få PDRC (med flera) att upphöra med sina protester. Läget förväntas vara låst även efter valet.

01:20 - Nu är det bara ett drygt dygn kvar till valet. Jag kommer uppdatera nyhetsbloggen regelbundet idag och i morgon.29 januari, 2014

Bangkok Shutdown - Dygn 18

BANGKOK - Dag arton och fyra dagar kvar till valet.

19:16 - Suthep: "Den 2:a februari kommer vi att helt att stänga Bangkok. Vägar kommer att förvandlas till gågator och människor behöver inte gå att rösta."

18:55 - Suthep: "Kom och demonstrera den 2:a februari, istället för att rösta."

17:55 - 200.000 poliser kommer kommenderas ut på valdagen i hela Thailand. Det motsvarar landets halva polisstyrka. Deras uppgift är naturligtvis att upprätthålla säkerheten kring valet.28 januari, 2014

Bangkok Shutdown - Dygn 17

BANGKOK - Gårdagen var lugn och mestadels fredlig. Vi får hoppas att denna tisdag blir lika "nyhetsfattig". I en positiv bemärkelse naturligtvis.

21:55 - EXTRA - Det är nu bekräftat att det var en polisman som sköt en demonstrant vid Army Club idag. Denne uppger att han handlade i självförsvar. Demonstranterna är av en annan åsikt.

17:32 - EXTRA - Valberedningen och expeditionsregeringen har nu bekräftat att valet blir av den 2:a februari. Yingluck hade inte tid för en intervju, då hon var på väg till nya möten.

17:08 - EXTRA - Obekräftade rykten: Valet skall gå av stapeln den 2:a februari, precis som planerat.

16:59 - Personen som sköt utanför Army Club har flyttats till ett polissjukhus. Det går rykten om att denne skulle vara polis. Detta är dock obekräftade uppgifter.

15:21 - EXTRA - Minst en PDRC-aktivist har skottskadats utanför Army Club. Den misstänkte gärningsmannen blev sedan rejält misshandlad av en uppretad folkmassa. De skadade är förda till sjukhus.

11:42 - Någons bagage fattade eld vid Bangkok Airways check-in-disk på Suvarnabhumi Airport. Orsaken är ännu okänd, men det verkar som om man i nuläget tror att det är en olyckshändelse. Det ryktas om gödselprov som antänts av någon anledning. Tur att det inte inträffade under flygningen! Hursomhelst är incidenten allvarlig.

10:58 - Yingluck sitter i möte med kabinettet på Army Club vid Vibhavadi Road. Demonstranter har samlats utanför.

10:50 - EXTRA - Dessvärre började dagen våldsamt. En regeringsmotståndare sköts ihjäl i morse i närheten av templet Wat Samian Nari. Efter att ha misshandlats sköts han i bröstet med fyra skott, enligt uppgift.

27 januari, 2014

Bangkok Shutdown - Dygn 16

BANGKOK - Dygn 16...

23:50 - Det var en så kallad pingpong-bomb som small vid NSPRT-platsen tidigare i kväll. Ingen skall ha skadats.

23:31 - Suthep: "I går gick våra medarbetare ut för att utföra sina arbetsuppgifter, men Yingluck skickade ut sina hjälpredor för att döda honom. Suthin sköts i går mitt på dagen."

23:06 - Smällar (eventuell skottlossning) rapporterad vid ett av NSPRT läger.

16:11 - Suthep kontrar med att "ge Chalerm 24 timmar på sig att lämna CMPO" (Centre for Maintaining Peace and Order).

14:35 - Chalerm (Centre for Maintaining Peace and Order) ger demonstranter ett ultimatum. De har 72 timmar för att lämna regeringsbyggnader och myndigheter.

26 januari, 2014

Bangkok Shutdown - Dygn 15

BANGKOK - Det är den femtonde dagen och vallokalerna hålls öppna för förtidsröstning. Barerna skall däremot hållas stängda idag enligt rådande lag. Alkohol och val skall man inte blanda ihop anser myndigheterna.

23:55 - Det verkar vara lugnt i Bangkok i kväll. Skönt! Tack alla ni som läser! Ni är tre-fyra tusen per dygn just nu.

22:45 - Regeringsföreträdare uppger att man tänker börja gripa protestledare under morgondagen. Ursäkta, men har vi inte hört den förr? Eller som jänkarna brukar säga: "Action speaks louder than words".

21:59 - Anklagelser har riktats mot att gärningsmannen i dagens dödsskjutning skulle vara kambodjan. Detta är dock inte bekräftat på något sätt. Motsvarande misstankar uppkom vid tidigare handgranatattacker.

21:33 - EXTRA - PDRC-ledaren Suthep vädjar till militären att "skicka ut trupper för att skydda oss".

18:55 - EXTRA - 33 vallokaler i Bangkok och 56 vallokaler i södra Thailand tvingades hålla stängt på grund av att de blockerades av motståndare till valet (oftast PDRC). Detta enligt valberedningen.

16:19 - EXTRA - Suthin skall ha varit på väg bort från en nyligen igenbommad vallokal när han besköts. Nu uppger man att elva skall vara skadade.

15:20 - EXTRA - Utöver den avlidne, skall ett tiotal personer ha skadats vid attacken i närheten av Wat Sri Iam. Ingen av dessa uppges ha livshotande skador.

15:07 - EXTRA - Suthin skall ha skjutits i huvudet när han talade inför folk på ett lastbilsflak. Det förekommer även obekräftade uppgifter om att andra skall vara skadade.

14:47 - EXTRA - Suthin Taratin, en av ledarna för NSPRT (militanta regeringsmotståndare) har skjutits ihjäl vid Wat Sri Iam. Våra kondoleanser till den avlidnes familj och anhöriga.

14:42 - Dusits opinionsundersökning visar att 43% av Bangkok-borna vill skjuta upp valet medan 34% vill genomföra det. Resten är osäkra.

10:21 - EXTRA - Uppdaterade uppgifter gör gällande att endast fjorton av femtio vallokaler håller öppet i Bangkok! Resten är stängda på grund av blockader.

09:48 - EXTRA - Minst arton av de femtio vallokalerna i Bangkok hålls stängda. Alla vallokaler i Nakhon Si Thammarat är också stängda på grund av blockad. Däremot verkar det flyta det på bra i vallokalerna i norra och nordöstra Thailand.

09:11 - EXTRA - Första rapporten om våld. Uppretad folkmassa som vill rösta attackerade en PDRC-aktivist.

09:06 - EXTRA - PDRC: "Vi blockerar inga vallokaler. Vill ni rösta så kliv på våra huvuden".

08:59 - EXTRA - Även i Phuket ställer man in sin förtidsröstning.

08:52 - EXTRA - Minst fjorton vallokaler i Bangkok-området har nu bekräftat att de ej kommer att hålla öppet. Även i Phuket ställer man in sin förtidsröstning.

08:08 - EXTRA - Minst fyra vallokaler har redan stängts i Bangkok. De kan inte användas eftersom de blockeras av aktivister.

07:36 - EXTRA - Vallokalen i Klong Toey har redan aviserat att man inte kan ta emot röstande idag på grund av att PDRC-aktivister blockerar ingången.

06:28 - EXTRA - Redan nu blockeras vissa vallokaler av demonstranter i opposition till den sittande regeringen. Man kan undra vad som händer när de som tänkt rösta dyker upp?! Man kan väl bara hålla tummarna. Vallokalerna öppnar klockan 08.00.

06:17 - EXTRA - Ledaren för Centre for Maintaining Peace and Order (CMPO), Chalerm Yoobamrung, sade att Suthep skall gripas inom "en snar framtid". Han uppmanade PDRC-ledaren att överlämna sig självmant så att man kunde undvika eventuellt våld. Suthep har nämligen en stor skara trogna livvakter vid sin sida.

25 januari, 2014

Bangkok Shutdown - Dygn 14

BANGKOK - Jaha, då var det helg igen och snart har Bangkok varit nedstängt i två veckor. Man kan förvisso tycka det är ganska öppet. I varje fall för att vara stängt.

23:50 - För allmän information om Bangkok, rekommenderar vi vår webbplats: Bangkok.nu

23:17 - Morgondagens val är en så kallad förtidsröstning ämnad för de som inte kan rösta i det ordinarie valet etc. Förtidsröstningen kommer bli av i morgon, i varje fall på många orter. Det är dock fortfarande oklart om det ordinarie valet blir av den 2:a februari, det är nämligen inte fastslaget ännu. Krångligt och förvirrande??! Det är tyvärr ÄNNU krångligare än så. OBS! Som besökare skall man undvika att uppsöka eventuella vallokaler av intresse eller för att fota etc. Det finns risk för konfrontationer utanför dessa.

22:52 - Den som hindrar valdeltagare i morgonens förtidsröstning riskerar upp till fem års fängelse. Frågan är bara om polisen kommer att ingripa på vissa ställen. Det är mycket starka krafter bakom PDRC.

18:00 - Från och med nu är det officiellt alkoholförsäljningsstopp i Thailand. Detta gäller hela helgen och är på grund av valet (förtidsröstning i morgon).

17:20 - Våra tankar: Det blir mindre och mindre att skriva om här. Onekligen positivt eftersom 90% av rapporteringen handlar om oro och "käbbel"! Dock fortsätter jag att följa läget och skriva. Trots allt är ställningarna låsta och mycket kan och kommer att hända. Just nu är väl två av de mest angelägna frågorna huruvida det blir ett val eller inte och om risbönderna kommer att få sina pengar eller inte?

17:10 - The Centre for Maintaining Peace and Order (CMPO) efterfrågar en arresteringsorder för sexton av ledarna i PDRC. Man har hört det förr.

12:55 - Våra tankar: Flera länder avråder sina medborgare att åka till Thailand, nu även Japan. Jag kan tycka att dessa rekommendationer känns lite överdrivna i nuläget. Svenska UD verkar mer "sansade" i sin bedömning av läget.

12:28 - Det inkommer rapporter från södra Thailand om att aktivister blockerar vallokaler och hindrar valfunktionärer från att utföra sina uppdrag.

10:42 - Suthep med anhängare demonstrationstågar även idag. De har lämnat Ratchaprasong och idag går de via Phaya Thai, Ratchathewi och Chidlom till Ploenchit.

08:59 - Polisen har gripit en man som hade ett raketgevär (RPG) och stora mängder ammunition i bakluckan på sin bil. Detta skedde i Pathum Thani, ett par mil norr om Bangkok.

08:40 - Suthep har antytt att man kommer att demonstrera utanför vallokalerna när förtidsröstningen inleds i morgon. Nu hävdar dock PDRC att man inte kommer hindra någon från att rösta.

08:19 - Det verkar ha varit en lugn natt igen i "änglarnas stad". Det tackar vi för!

24 januari, 2014

Svensk fick livstid för mord

PHUKET - Den svenske medborgaren Sebastian Ljung dömdes idag till livstids fängelse i Thailand för knivmordet på landsmannen Maxim Schantz i Phuket för två år sedan. Han skall dessutom betala 12,5 miljoner baht (cirka 2,45 miljoner kronor med dagens kurs) i kompensation till offrets familj!

Han har erkänt brottet, men hävdar att det rörde sig om en olyckshändelse. Därför är han chockad över domen. Han hade enligt egen uppgift inget uppsåt att döda. Nu har han en månad på sig för att eventuellt överklaga domen.

En annan svensk man misstänks för medhjälp vid mordet. Dennes dom förväntas avkunnas i början av mars.
KÄLLA: PHUKET GAZETTE

Bangkok Shutdown - Dygn 13

BANGKOK - Det har gått en månad sedan julafton. Fredag och dygn 13... Hoppas inte det är ett illavarslande omen!

22:10 - I nuläget är det INTE farligare än normalt att besöka Bangkok, under förutsättning att man håller sig borta från demonstrationer och demonstrationsplatser. Eftersom läget eventuellt kan förändras bör man dock följa händelseutvecklingen om man har en resa planerad. Exempelvis via denna nyhetsblogg och via Utrikesdepartementets reserekommendationer.

20:39 - Suthep talar igen och uppmanar de som tänkt att förtidsrösta att tänka om.

19:52 - En av de aktivister som anklagas för att ha vandaliserat vid polishögkvarteret har skjutits ihjäl. Dödsskjutningen skedde i Ratchaburi, en grannprovins till Bangkok. Dock förnekar hans familj att han ens skulle ha befunnit sig i huvudstaden vid tidpunkten för vandaliseringen. Ännu finns det inga uppgifter om gärningsmännens identitet eller deras motiv.

16:52 - EXTRA - Den thailändska konstitutionsdomstolen fastslog idag att valet FÅR och KAN flyttas fram. Det är nu upp till valkommissionen och regeringen att komma överens (vilket de inte verkar vara på något sätt) och det bråttom eftersom förtidsröstandet inleds om två dagar.

15:39 - Det thailändska hälsoministeriet avråder nu thailändska medborgare från att bli "besatta" av nyheter kring händelserna i Bangkok, eftersom det skulle kunna leda till Political Stress Syndrome (PPS). Spontant undrar jag om denna diagnos också kan vara relevant för en farang med motsvarande besatthet?! Ingen nämnd, ingen glömd.

13:46 - Cirka 80% av Bangkokborna uppger att de skulle rösta om valet blir av som planerat. Det visar en statistisk undersökning utförd av Bangkok University.

10:29 - Yingluck skärpte idag tonen beträffande det rådande undantagstillståndet. Bland annat förtydligade hon att offentliga möten som involverar fler än fem personer ej är tillåtna. Frågan är väl hur dessa lagar skall kunna realiseras i praktiken då polisen fullkomligt lyser med sin frånvaro och PDRC och andra grupper demonstrerar vidare som om inget har hänt. Det börjar bli ganska ironiskt detta.

09:10 - Idag får vi förmodligen veta huruvida det kan hållas ett val den 2:a februari, eller inte.

08:31 - Ju mindre jag skriver, desto mindre käbbel att rapportera från huvudstaden. Så få rapporter är väl av godo. Vi får se hur det blir idag.

07:58 - Det verkar ha varit en väldigt lugn natt i Bangkok. Det är lite varmare denna morgon, cirka 19-20 grader vid åttatiden.

23 januari, 2014

Bangkok Shutdown - Dygn 12

BANGKOK - Det är torsdag och dygn tolv av Bangkok Shutdown. Dessutom det andra dygnet med en "begränsad variant" av undantagstillstånd. För övrigt var det svalt i Bangkok denna morgon. Cirka 16 grader.

22:17 - Suthep och andra PDRC-anhängare har talat från scenen i Asoke i kväll. Uppslutningen är fortfarande mycket god, trots "kylan".

20:48 - The Tourism Council of Thailand (TCT) vädjade idag till expeditionsregeringen att häva undantagstillståndet. Självfallet på grund av dess negativa effekter gällande turismen i Thailand.

20:27 - Enligt uppgift skall över 120.000 poliser trygga säkerheten i Bangkok under undantagstillståndet. De måste vara extremt bra kamouflerade för de syns knappt till alls.

19:38 - PDRC har stängt av vatten och ström till MTR: s huvudkontor, dvs de som administrerar stadens tunnelbana. Enligt uppgift skall tunnelbanan i sig EJ påverkas.

18:41 - United Front for Democracy against Dictatorship (UDD - även kända som "rödskjortorna") har tillkännagett att de kommer att anordna massmöten den 29:e januari. Detta kommer ske i ett flertal städer och syftet är att stödja det planerade valet den 2:a februari.

13:47 - Enligt tidningen The Nation är detta den kallaste dagen i Bangkok på trettio år! 15,6°C uppmättes nämligen i morse. Suthep & Co slipper svettas på sin maratonpromenad!

12:38 - EXTRA - The National Anti-Corruption Commission (NACC) säger att de planerar att väcka åtal mot premiärminister Yingluck Shinawatra efter det kommande valet. Detta på grund av det havererade "pant-för-ris-programmet". Yinglucks senaste månad har knappast varit en dans på rosor. Personligen förvånas och imponeras jag över hennes (måhända spelade) lugn.

12:30 - Många hotell i Bangkok rear nu ut sina rum med rejäl rabatt. Även Thai.nu erbjuder rabatterade priser på boende

12:20 - Polisen söker 21 personer misstänkta för skadegörelsen vid polishögkvarteret i går. Många kan enkelt identifieras från foton och filmer. Enligt polisen kan kännbara straff kan komma att utdömas.

11:14 - Suthep har tre led av svartklädda vakter som skall skydda honom och de andra demonstranterna mot eventuella attacker. Enligt uppgift kommer dagens långvandring inte att avslutas förrän 18-tiden.

10:42 - Idag städar demonstranterna platsen kring Victory Monument grundligt. Man sopar och spolar. Vad man än tycker om deras agenda måste man väl ändå tycka att detta initiativ är hedersamt.

10:18 - Polisen planerar att lagföra de NSPRT-aktivister som i går vandaliserade metallskyltar och andra föremål på utsidan av polishögkvarteret.

09:55 - Dagens demonstrationståg med Suthep (har ni hört den förr?!) är redo för avgång. Idag utgår man från Asoke via bland annat Lumpini och Ploenchit och tågar man tillbaka till Asoke.

08:50 - USA har uttryckt oro för händelseutvecklingen i Bangkok och manat alla inblandade att undvika våldsanvändning och att respektera gällande lagar.

22 januari, 2014

Bangkok Shutdown - Dygn 11

BANGKOK - Det elfte dygnet av Bangkok Shutdown och det första dygnet med undantagstillstånd...

23:49 - Våra tankar: Jag förstår er som kanske tycker att jag "tjatar på" lite väl mycket om händelserna i Bangkok och verkar glömma att det händer annat i landet också. Jag har valt att helt fokusera på detta just nu, eftersom det berör ganska många, både thai och (bland annat svenska) besökare. När läget börjar normalisera sig kommer vi fokusera på annat som händer i landet igen.

22:54 - Yingluck och Pheu Thai:s största problem är kanske inte alls deras demonstrerande politiska motståndare i Bangkok, utan den växande skaran missnöjda risbönder norr om huvudstaden. Många av dessa har fortfarande inte fått betalt för sina leveranser i regeringens "ris-för-pant-program". I vissa provinser hotar man nu med att inte ge Pheu Thai sina röster i kommande val om betalningen uteblir. Pheu Thai har sina starkaste fästen just i de risproducerande provinserna i norr, öst och nordöst. Regeringen försöker nu auktionera ut de enorma mängder ris för att kunna betala bönderna. Det handlar om ett par hundratusen ton!

21:56 - Trots undantagstillståndet har tusentals människor samlats framför scenerna i Asoke och Pathumwan. Suthep har talat och var inte heller denna kväll nådig i sin kritik mot Yingluck, Chalerm och andra Pheu Thai-företrädare. Han antydde också att de tidigare granatattackerna var utförda av tränade personer.

20:16 - För besökare i Bangkok verkar undantagstillståndet inte innebära något överhuvudtaget. Politiska demonstrationer har utlänningar aldrig varit tillåtna att delta i. MEN, det finns ett eventuellt undantag - Gäller din reseförsäkring vid dessa omständigheter? Kontrollera med ditt försäkringsbolag. Observera att undantagstillståndet endast är utfärdat i Bangkok och dess omedelbara närhet, inte i Thailand som helhet.

19:29 - Rödskjortan Kwanchais tillstånd rapporteras vara stabilt nu i kväll. En okänd gärningsman sköt med en automatkarbin mot Kwanchai som drack sitt morgonkaffe utanför sitt hus i Udon Thani. 42 tomhyslor har hittats, men endast två kulor träffade Kwanchai; en i axeln/armen och en i benet. Han hade således änglavakt.

18:52 - PDRC överväger att överlåta en av sina scener till de protesterande risbönderna. Här kan man snacka om oväntad och "ohelig" koalition.

17:29 - Ett hett rykte (inte minst bland regeringsmotståndare) är att kambodjaner "tagits in" till Thailand för att delta i våldsamma aktioner mot demonstranterna.

15:40 - Regeringen uppger att man i nuläget inte har planer på att införa utegångsförbud, utöka censuren eller upplösa folkmassor eller möten.

15:22 - Turistindustrin räknar med uteblivna vinster på cirka tio miljarder baht på grund av läget i Bangkok. Det är avbokade kineser som bidrar till en stor del av inkomstbortfallet.

14:52 - Demonstranter har kommit fram till Arbetsministeriet och i nuläget blockerar man ingången.

13:44 - Undantagstillståndet verkar har inte påverkat demonstrationer, möten eller avspärrningarna. Polisen lyser fortfarande med sin frånvaro.

13:12 - NSPRT-aktivister lämnade muren och till polishögkvarteret vandaliserad och nedklottrad med slagord och diverse smädelser.

12:57 - Alkoholförsäljning är ej tillåten i Bangkok idag, så barer etc håller (till stor del) stängt.

12:29 - Det verkar som varuhusen i huvudstaden har öppet som vanligt trots undantagstillståndet. Dock kan det hända att vissa av dessa stänger lite tidigare. MBK skall dock stänga vid 22:00.

12:27 - Om ni gillar vår rapportering blir vi jätteglada om ni gillar (följer) oss på Facebook. Ni hittar vår sida här

11:52 - NSPRT-aktivister har vandaliserat delar av fasaden till polishögkvarteret i Bangkok. Stora metallbokstäver har hackats bort med diverse verktyg.

11:21 - EXTRA - Det har nu bekräftats att det är rödskjorteledaren Kwanchai Praipanan som vårdas för skottskador i axeln och benet. Enligt uppgifter på sociala medier blev han beskjuten med en automatkarbin utanför sitt hus i Udon Thani. Staden är ett mycket starkt fäste för rödskjortorna, vilket gör attacken aningen oväntad och oroväckande.

11:08 - EXTRA - Obekräftade rykten gör gällande att en rödskjorte-ledare skulle vara skottskadad. Det skall ha skett i Udon Thani (nordöstra Thailand).

10:56 - Arméchef Prayuth Chan-ocha: "Militären kommer bara ingripa om våldet blir okontrollerbart."

10:34 - Före detta vice premiärminister Chalerm Yubamrung: "Jag kommer inte att sätta in säkerhetsstyrkor för att skingra demonstrationerna."

Våra tankar: Vad är då syftet med undantagstillståndet undrar jag spontant?

09:05 - Arméchef Prayuth Chan-ocha: "Vi vet vilka som ligger bakom våldet. Sluta nu!"

08:59 - Vissa militärfordon står fortfarande kvar i Bangkok efter firandet av Arméns Dag i lördags. Militären hävdar dock att dessa inte hunnit flyttats tillbaka till respektive förläggning.

08:53 - PDRC-aktivisterna vid Pathumwan har städdag idag. Andra PDRC-anhängare planerar att stänga Civil Aviation Department.

06:27 - Risodlarna i Phichit har tröttnat på att inte få betalt för sitt ris och vissa av dessa kommer att ta sig till huvudstaden för att kräva att regeringen avgår. Election Commission (EC) har avslagit regeringens låneansökan ämnad att få loss de utlovade pengarna till bönderna.

05:57 - Undantagstillstånd infört, men PDRC och Suthep verkar inte ha några planer på att sluta med sina demonstrationer och avspärrningar. Frågan är om polisen fortsatt kommer att vara passiva, eller om de kommer konfrontera demonstranterna?

21 januari, 2014

Bangkok Shutdown - Dygn 10

BANGKOK - Det tionde dygnet av Bangkok Shutdown...

23:55 - Skottlossning har hörts vid NSPRT demonstrationsplats, nära regeringskansliet. Inga rapporter om skadade.

22:32 - EXTRA - Suthep: "Jag vill se vilka order de kommer att utfärda. Vi ska bryta varenda en av dem.".

21:25 - På grund av den politiska splittringen är det lite känsligt för många thai att diskutera den pågående konflikten i Bangkok. Detta gäller även på andra orter i landet. Var gärna lite sparsam med att diskutera det överdrivet med folk du inte känner väl.

21:19 - EXTRA - I nuläget är det omöjligt att veta hur de närmaste dagarna kommer att arta sig. Vad gör PDRC och Suthep? Hur reagerar polisen? Hur reagerar militären? Hur reagerar det thailändska (politiskt splittrade) folket?

21:11 - EXTRA - Suthep: "Från och med i morgon kommer vi att öka ansträngningarna att störta Yinglucks regering".

20.43 - EXTRA - Undantagstillstånd kan påverka reseförsäkringar. Absolut värt att kolla upp för er som skall åka hit de närmaste sextio dagarna.

20.37 - EXTRA - Under undantagstillståndet kommer regeringen och säkerhetsstyrkorna beviljas mandat att stoppa de pågående protesterna. Exempelvis genom att införa utegångsförbud, möjliggöra eventuella arresteringar utan domstolsbeslut, censurera medier samt att förbjuda offentliga politiska möten och sammankomster.

20.33 - EXTRA - Undantagstillståndet kommer att gälla i Bangkok, Nonthaburi-provinsen samt vissa distrikt i Pathumthani och Samutprakarn-provinserna.

20.28 - Fortfarande inga upplysningar om eventuellt utegångsförbud och/eller censur av media under undantagstillståndet.

20.05 - EXTRA - Undantagstillståndet bekräftades av vice premiärminister Surapong Tovichakchaikul på en presskonferens. Inte via militären.

EXTRA - 60 dagars undantagstillstånd infört i Bangkok från och med i morgon, onsdag. Beslutet togs av Thailands kabinet under dagen.

19.53 - Tyvärr har jag inte haft möjlighet att uppdatera under dagen, men nu så...

20 januari, 2014

Bangkok Shutdown - Dygn 9

BANGKOK - Dygn nio...

16.57 - En video som visar gärningsmannen när han slänger den första av granaterna:

16.39 - En domstol har utfärdat en arresteringsorder mot den person som misstänks för granatattacken vid Victory Monument i går.

16.38 - Suthep marscherar med Medical Personal Network från Pathumwan till Asoke. Det är allt ifrån doktorer till farmaceuter som går med i demonstrationståget. Med sig har många röda kors-flaggor. Spontant undrar jag var Röda Korset anser om användandet av denna symbol i politiska manifestationer?!

16.25 - Enligt uppgifter på sociala medier går det återigen att ta sig in i Lumpini-parken för att jogga, äta picnic, åka trampbåt, eller fota varaner.

14.39 - PDRC-aktivister har nu stängt Lumpini-parken totalt för besökare. En åtgärd som ej uppskattas av vissa motionärer och pensionärer som har som vana att besöka parken.

13.45 - Den thailändska regeringen säger att de överväger att införa undantagstillstånd efter helgens händelser. Regeringen har sammanträtt med polis och militär om frågan.

12.05 - Risbönder i provinserna Uttaradit och Phitsanulok (norra Thailand) blockerar en väg i protest för att man inte fått betalt för ris av regeringen. Dessa demonstranter har således helt andra motiv än de i Bangkok.

11.44 - Polisen uppger att man har identifierat den person som utförde granatattacken vid Victory Monument under gårdagen. I skrivande stund är han dock fortfarande på fri fot.

11.34 - Man har nu anlänt till högkvarteret för Government Savings Bank och blockerat ingången på Phahonyothin Road.

10:50 - Dagens demonstrationståg har Government Savings Bank som sitt mål. Man började gå från Victory Monument vid tiotiden.

19 januari, 2014

Bangkok Shutdown - Dygn 8

BANGKOK - Dygn åtta...

23:59 - Rykten gör gällande att kulan tog i vaktens buddha-amulett (jatukam) och detta räddade honom!

23:50 - Det var en demonstrationsvakt som skottskadades vid Makkawan-bron. Uppenbarligen är detta vaktjobb ett extremt högriskarbete.

22:56 - Skottlossning rapporterad från Makkawan-bron. Minst en person uppges vara skadad.

21:38 - Suthep: "I morgon skall vi stänga Government Savings Bank".

20:46 - Suthep sade vidare att fler supportrar har slutit upp efter granatattackerna. Han berättade också att tio miljoner baht hade samlats in till familjen till den man som avled i fredagens granatattack.

20:27 - Suthep sade i sitt kvällstal att man inte kommer sig låtas skrämmas av de senaste dagarnas attacker. Han anklagade också poliser för att ha eskorterat rödskjorteaktivisten 'Ko Tee'.

20:19 - Även denna kväll har folk samlats i Benjasiri-parken för att tända ljus för "fred och försoning".

20:14 - Bilder från övervakningskameror finns på den som misstänks för att ha slängt granaterna i dag. Det verkar som om han "maskerat" sig som en demonstrant med (bland annat) visselpipa.

17:46 - Den förre detta premiärministern Abhisit Vejjajiva (Demokraterna) deltog idag i begravningscermonin för den 46-årige demonstrant som förolyckades i förrgår på Banthad Thong Road.

17:24 - Ramathibbodi Hospital efterfrågar bloddonationer.

16:38 - Granaterna som användes var av samma typ som vid attacken på Banthad Thong Road, RGD-5, en rysk modell.

16:20 - Rajviti Hospital meddelar att för fyra av de skadade är tillståndet kritiskt. Två opereras just nu.

15:24 - EXTRA - Det var två handgranater som kastades även denna gång. Dess båda spärrmekanismer har hittats.

15:14 - EXTRA - Antalet skadade är högre. Uppgifter om 26 och 28 har förekommit. De vårdas nu på fyra olika sjukhus.

14:56 - EXTRA - Två bomber har detonerat vid demonstrationsplatsen vid Victory Monument. Minst tjugo personer har skadats.

18 januari, 2014

Bangkok Shutdown - Dygn 7

BANGKOK - Helgen är här och det sjunde dygnet av "nedstängningen" av Bangkok har inletts.

17:49 - Suthep har anlänt till Pathumwan för kvällens tillställning.

17:24 - Demonstranter har slagit ring kring regeringsbyggnaden på Phitsanulok Road. Det går rykten på Twitter och Facebook om att polisförstärkningar är på väg dit. Än så länge är det bara rykten.

17:15 - Helg och tidig kväll. Ganska mycket folk har samlats framför de stora scenerna runt Pathumwan, Ratchaprasong, Asoke etc. Artister och talare avlöser varandra i vanlig ordning.

14:59 - PDRC-vakter har tagit tre personer som kastat små hemmagjorda bomber mot demonstranter vid Lad Phrao. Ingen har skadats.

09:55 - Suthep har varit förtegen om vilken slutdestination dagens demonstrationståg har, men nu verkar det som om man skall gå från Ratchaprasong till polishögkvarteret. Upplagt för kontroverser! Suthep var inte nådig i sin kritik mot polisen i gårdagskvällens tal.

08:27 - EXTRA - Det är Arméns Dag idag så militären kommer vara närvarande i form av diverse uppvisningar och parader runt om i landet. Detta gäller inte minst i Bangkok.

07:46 - EXTRA - Dessvärre får vi inleda helgen med ett tråkigt besked. Den 46-årige man som skadades svårt i gårdagens granatattack på Banthad Thong Road, har nu avlidit. Våra kondoleanser till hans familj och vänner.

17 januari, 2014

Bangkok Shutdown - Dygn 6

BANGKOK - Redan det sjätte dygnet alltså. Tiden går onekligen fort.

23:25 - Våra tankar: Det verkar som att lugn råder just nu i huvudstaden. Jag och många andra, framförallt många thai, hoppas verkligen det fortsätter så. Trots allt är splittringen i landet ett mycket sorgligt kapitel. Thailand blöder och just nu finns inga tryckförband. En positiv (eller naiv) sida inom mig hoppas att denna konflikt kan skapa en växande skara som längtar efter försoning och lite nytänkande.

21:26 - Flera manifestationer med levande ljus hålls just nu på olika platser i Bangkok och andra delar av landet. Budskapet är "Fred", "Respect my Vote" och "Open Bangkok". Många av deltagarna är anhängare av premiärminister Yingluck och hennes regering.

20:55 - Vapnen som hittades i rummet där granaten kastades ifrån visade sig vara kolsyrevapen. Granaten var dock av öststats-armétyp.

20:30 - Obekräftade uppgifter beskriver en kort skottlossning vid Ladprao. Kan vara falskt alarm.

20:08 - Sådär, nu har jag fått min tidigare fråga besvarad. Suthep sade just att han skall marschera i morgon igen.

19:52 - Han sade också att de hittat en övergiven polis-minibuss nära platsen för attentatet. De söker nu efter polismannen som var ansvarig för fordonet. Polisen anses gav många vara regeringstrogna och motståndare till Suthep och hans anhängare. Det gör förstås situationen än mer komplex.

19:35 - Suthep talar på scenen i Pathumwan. Han nämnde just att den svårt skadade mannens hjärta stannade men att en läkare fick igång det igen. Tycka vad man vill om Suthep, men han verkar inte vara en "lille skutt-typ" direkt. Dock såg det ut som han fällde en tår på scenen när han talade om incidenten. Hans anhängare är berörda, hans motståndare lär avvisa det som krokodiltårar.

18:37 - En lista med namnet på de 36 skadade har offentliggjorts på en thailändsk webbplats. Alla verkar vara thailändska medborgare.

18:16 - En medelålders man allvarligt skadad. Tillståndet uppges vara kritiskt.

18:11 - Röda Korset vädjar om blod för att kunna hjälpa de skadade vid dagens granatattack. De har öppet till 19:30 på Henry Dunant Road. Våra tankar: Varför stänga tidigt om de behöver blod? Kanske på grund av säkerhetsläget?!

17:55 - Våra tankar: Vågar Suthep marschera vidare i morgon? Vågar demonstranterna? Vågar Suthep riskera att utsätta sina anhängare för eventuella nya dåd? Svaret kommer senare...

17:36 - En mobilkamera-film visar att granaten kastades ganska "långt" från Suthep, cirka 20-30 meter. Kanske var den riktad mot demonstrationståget i sig och inte specifikt Suthep? Kanske kunde gärningsmannen inte sikta så noga med risk för att bli upptäckt av demonstrationsvakter etc?

17:22 - Polisen har precis radat upp vapnen de fann i rummet på ett bord. Det ser ut som delar till automatkarbiner (M-16?!) etc. Granaten som kastade uppges vara av kinesisk eller rysk typ.

16:55 - Antalet skadade vid attacken på Banthad Thong Road har nu justerats till trettiosex. Vissa uppges vara svårt skadade medan andra verkar ha mindre splitterskador i benen av bilder på TV att döma.

16:18 - EXTRA - Texten på whiteboarden som hittades i det övergivna rummet verkar inte alls relaterad till själva dådet.

15:51 - EXTRA - Gärningsmannen/männen är fortfarande på fri fot. Byggnaden från vilken attacken utfördes var officiellt övergiven. Utöver vapen har man hittat förpackningar med mat, bananer, en whiteboard med anteckningar och en keps i rummet.

15:45 - EXTRA - Det är upprörd stämning kring platsen för explosionen. Polisen har undersökt platsen och många regeringsmotståndare anklagar just polisen för att vara inblandade. De har nu (utbuade) lämnat platsen och ersätts av militärer.

15:32 - EXTRA - Blue Sky Channel uppger att personen som utförde attacken hade bott i rummet/lägenheten under en längre tid och förmodligen planerat attacken.

15:24 - EXTRA - Antalet skadade är uppdaterad till 31 i mordförsöket mot Suthep Thaugsuban på Banthad Thong Road vid Erewan Center. Flera vapen hittade i en byggnad varifrån attacken skedde.

14:48 - EXTRA - Suthep utsatt för handgranat-attack. Han har undkommit, men ett tjugotal människor är skadade.

12:52 - Premiärminister Yingluck håller nu presskonferens med utländska journalister.

12:26 - Rapporter om en attack mot demonstrationsplatsen i Chaeng Wattana. Rykten gör gällande att "rödskjortor" under ledning av Ko Tee skulle ha sökt konfrontation. Skott skall ha avlossats.

10:24 - Våra tankar: Något som slår en är att det trots allt gått så "fredligt" till hittills. Inte ett enda dödsoffer på de fem första dygnen och knappt någon insats av varken polis eller militär överhuvudtaget. Veckorna innan "Shutdown" var betydligt våldsammare. Detta är förstås ingen garanti för ett fortsatt lugn, man kan bara hoppas.

09:45 - Suthep med följe är återigen ute och vandrar denna morgon. Denna gång gångar dom mot Rama IV och scenen vid demonstrationsplatsen Pathumwan. De samlar även in pengar på vägen, för att helt enkelt ha råd fortsätta med protesterna. Enligt tidningen The Nation kostar demonstrationerna över tio miljoner baht per dag. Enligt tidningen utgör den största kostnaden hyran för scenställningar, ljudanläggningar och tjugo gigantiska LCD-skärmar.

08:56 - Kort sammanfattning av nattens händelser:

• En handgranat kastades mot guvernör Sukhumbhand Paribatras hus på Si Ayutthaya Road. Guvernören var dessbättre inte hemma och ingen skadades. Granaten sägs vara av samma typ som skadade den före detta premiärminister Abhisits hus. Den kastades från en person som hoppade av en motorcykel. Händelsen registrerades av en övervakningskamera.

• En så kallad pingpong-bomb skadade två personer vid demonstrationsplatsen Lad Phrao vid tretiden i morse. De fick vård på ett närbeläget sjukhus.

03:14 - Det har även förekommit skottlossning och hörts explosioner vid demonstrationsplatserna och avspärrningarna vid Chaeng Wattana och Lad Phrao.

01:54 - Explosioner har rapporteras från olika platser den senaste timmen, men jag avvaktar med eventuella detaljer innan jag vet mer. Ofta har det visat sig röra sig om rejäla smällare som kastas mot antagonister.

16 januari, 2014

Bangkok Shutdown - Dygn 5

BANGKOK - Nu är vi inne på femte dygnet av Bangkoks nedstängning. Självklart fortsätter jag att skriva.

11:58 - Midnatt här och det verkar vara relativt lugnt. Inte mycket att skriva om helt enkelt. Jag håller mig vaken någon timme till.

22:32 - En fotograf från den engelskspråkiga tidningen The Nation skall ha hotats och blivit bortkörd av vakter från PDRC.

21:20 - Det är åter fullt av regeringskritiska demonstranter framför den stora scenen vid Asoke.

21:09 - En manifestation för valet hålls nu på Nonthaburi-piren vid Chao Phraya-floden. Deltagarna håller i levande ljus. En liknande tillställning hålls även på Ying Charoen Market som är belägen två kilometer öster om flygplatsen Don Mueang.

20:40 - Enligt polisen har tre beväpnade sjöofficerare jobbat olagligt som vakter åt hårdföra STR.

19:46 - Suthep talar igen på Phatumwan-scenen. Han beskrev de attacker som utförts mot hans anhängare som "fega".

18:54 - EXTRA - Myndigheten för bekämpning av korruption (NACC) har inlett en utredning mot premiärminister Yingluck Shinawatra. Detta på grund av det kontroversiella subventionsprogrammet för risodlare. Programmet förväntades befästa Pheu Thais redan starka stöd i norr, men nu verkar det bli precis tvärtom. Risodlarna har inte fått sina pengar och landet sitter på berg av ris.

18:18 - Det är skymning i huvudstaden och i Benjasiri Park äger en demonstration rum med deltagare som håller i levande ljus. Detta är en manifestation MOT nedstängningen av staden och FÖR det planerade valet.

17:58 - EXTRA - Polischef General Adul Saengsingkaew säger sig ha utsett en specialstyrka inom polisen vars uppgift är att gripa PDRC-ledaren Suthep Thaugsuban. Enligt Adul har Suthep 40 stycken privata vakter runt sig.

13:52 - Den thailändska valkommissionen har avvisat expeditionsregeringens begäran om 130 miljarder baht i lån för att bland annat finansiera sitt "pant-för-ris-program". Ett stort bakslag för Yingluck & Co alltså.

12:51 - Några talare på demonstrationsplatserna anklagas nu för grova sexistiska påhopp på Yingluck. En läkare (!) från Songkhla skall bland annat ha yttrat: "Premiärministern har fortfarande tid kvar för att bli en nakenmodell. Avgå nu innan menstruationerna upphör. Annars blir det för sent att börja en ny karriär".

12:28 - En viss ökad militär närvaro verkar kunna skönjas i Bangkok, men det kan mycket väl bero på att det är Arméns Dag i Thailand på lördag. Denna firas traditionsenligt den 18:e januari, varje år. Dock har även några sandsäcksbunkrar byggts upp av militären i närheten av demonstrationsplatser. Rykten sprids självklart på grund av detta, men det är nog klokt att sansa sig lite och avvakta.

11:52 - Några hundra demonstranter blockerar nu ingången till Hälsoministeriet i Nonthaburi. En ledare för gruppen säger dock att man inte kommer att bryta strömmen och vattenförsörjningen då det kan påverka viktig medicinsk och farmaceutisk utrustning som finns i byggnaden.

10:58 - EXTRA - Head of the Center for the Administration of Peace and Order (CAPO) varnar nu Suthep för hans hot om att internera Yingluck och andra nyckelpersoner i regeringen. Man har uppmanat den nationella polischefen att omedelbart gripa Suthep och åtala honom för uppror eller landsförräderi. Ett brott som faktiskt har dödsstraffet på sin straffskala. Men den nämnda polischefen har uttryckt att det är problematiskt att arrestera Suthep i nuläget eftersom han "är omgiven av vakter och demonstranter".

10:43 - Precis som igår är det väldigt glest på flera demonstrationsplatserna denna förmiddag. Folk förväntas strömma till vartefter dagen går.

10:40 - Demonstranter har tagit sig till Revenue Department och omringat byggnaden.

08:22 - Det är lärarnas dag i Thailand idag och thailändska skolor hålls stängda.

02:45 - Det rapporteras att skottlossningen vid Nang Lerng tidigare i natt utfördes från en person i en Honda Jazz. Denne skall ha öppnat automateld mot demonstrationsvakter, men mirakulöst skadades ingen. Bilen försvann snabbt från platsen.

02:16 - Ett fåtal mindre incidenter på några av demonstrationsplatserna. Bland annat kastade någon en 'smällare-modell-jättestor' mot vakterna på Asoke, men ingen rapporteras som skadad. Det kan väl vara på sin plats att förtydliga att dessa "smällare" inte är några "kinapuffar", utan de kan skada en människa rejält om den exploderar i dennes omedelbara närhet.

01:31 - Inga nya inrapporterade incidenter. Det verkar vara lugnt och städat i Bangkok just nu. Många sover i sina tält.

00:35 - Skottlossning skall ha hörts vid korsningen Nang Lerng. Ingen rapporteras dock vara skadad.

00:01 - Polisen har konfiskerat tre skjutvapen vid demostrationsplatsen Nang Lerng. Två av dessa uppges vara utrustade med ljuddämpare. Ägarna till skjutvapnen uppges ha gripits.

15 januari, 2014

Bangkok Shutdown - Dygn 4

BANGKOK - Då inleds det fjärde dygnet med "Bangkok Shutdown". Jag har sovit väldigt lite de senaste dagarna men känner mig ändå förvånansvärt pigg. På det igen!

23:10 - Brandkåren verkar nu ha branden under kontroll. Det är tveksamt att den hade något som helst med 'Bangkok Shutdown' att göra.

22:48 - Enligt rykten brinner det i en japansk restaurang på tredje våningen, på Sukhumvit, soi 55. Det är osäkert om det har något som helst med 'Bangkok Shutdown' att göra.

22:41 - Det brinner i Thonglor (öster om Sukhumvit Road). Brandkår på väg. Jag rapporterar mer när jag fått mer kött på benen.

21:46 - Polisen säger att de har som ambition att höja säkerheten vid demonstrationsplatserna och ha ett nära samarbete med PDRC:s vakter. Man säger sig vilja förhindra motsvarande våldsincidenter som inträffade förra natten.

21:21 - Suthep talar igen och återupprepade att han INTE ville stänga flygplatser eller börsen (SET).

21:13 - Suthep har samlat in mycket pengar de senaste två månaderna för att kunna driva sin kamp mot regeringen och det tilltänkta nyvalet. För några minuter sen fick han exempelvis 249.550 baht på scenen i Pathuwam.

20:52 - Yingluck och regeringen har andra problem. Tiotusentals risodlare har ännu inte blivit betalda för det ris de sålt till regeringen, genom deras "pant-för-ris-program". En del odlare börjar nu sluta upp kring de som kräver att regeringen avgår.

20:33 - Suthep håller sitt kvällstal. Folk visslar i visselpipor, applåderar och jublar.

19:30 - Det är mycket folk vid demonstrationsplatsen vid Asoke nu i kväll. I morse var det ganska glest. Jag gissar att folk "fyllt på batterierna" med sömn och mat.

19:13 - Sutheps dagliga gående demonstration gick som planerat. Idag utgick de från Asoke och tågade 10,6 kilometer, mestadels på Sukhumvit Road. Han skulle onekligen kunna skryta med rätt imponerande resultat på exempelvis Endomondo eller Runkeeper (appar som registrerar motion). Precis som tidigare dagar proklamerade Suthep att han och hans anhängare inte kommer att ge upp förrän de har segern i hand.

18:58 - Polisen har delat ut gratis vattenflaskor till demonstranterna utanför deras huvudkvarter på Rama I Road i Pathumwan. Demonstration à la thai-style med andra ord. Känsloladdad konflikt och folkfest på samma gång.

18:55 - Det är rent ut sagt ganska skitigt på några av demonstrationsplatserna. Drivor av skräp och bråte. Renhållningsarbetarna får jobba häcken av sig varje morgon.

18:38 - Jag var tvungen att sova fem timmar och ordna med lite "vardagsbestyr". Nu fortsätter jag med uppdateringarna. Dessbättre verkar skottlossningarna i natt vara enskilda incidenter utförda av enskilda individer och inget som organiserats uppifrån.

09:45 - Det verkar vara betydligt färre demonstranter på de olika samlingsplatserna idag. Det ser väldigt glest ut på sina håll, i varje fall jämfört med i förrgår. Kanske är folk trötta och tar sig en sovmorgon?! Kanske är de helt enkelt på jobbet. Man får avvakta och se.

08:55 - Inga organisationer eller partier visade sig vara beredda att sätta sig ner med regeringen och diskutera huruvida ett nytt datum för valet skulle vara möjligt eller inte. UDD, PDRC, EC och Demokraterna vägrade alla att diskutera frågan, även om deras motiv var vitt skilda.

07:16 - En förbipasserande man attackerades och misshandlades i natt av regeringsmotståndare. Händelsen inträffade vid demonstrationsplatsen och avspärrningarna i Lat Prao. Den misshandlade mannen vårdas nu på sjukhus. Även en polisman skadades då han attackerades av en demonstrationsvakt vid Pathum Wan. Denna natt var utan tvekan den våldsammaste sedan nedstängningen av staden inleddes, kvällen mot den 13:e.

03:02 - Inga nya rapporter om tråkigheter på 45 minuter vilket givetvis är positivt. Vi får hoppas att de helt enkelt är snälla mot varandra i huvudstaden för tillfället! Mer kommer förstås om några timmar. Tack alla som läst!

02:11 - EXTRA - Bussen som brinner antas ha fraktat demonstranter från sydligaste Thailand till Bangkok. Dock är detta inte bekräftat ännu. Man misstänker mordbrand. Enligt brandmän fanns dessbättre inga människor i bussarna.

01:56 - EXTRA - Minst en buss uppges brinna vid Nang Lerng.

01:13 - EXTRA - Mer skottlossning rapporteras. Folk rapporteras rädda för krypskyttar.

01:10 - EXTRA - Abhisits pappas sovrum delvis förstört vid explosionen. Dessbättre inga rapporterade personskador.

00:52 - EXTRA - Ordentlig smäll vid före detta premiärministern Abhisits bostad på Soi 31. Förmodligen en bomb. Tydligen vissa skador på huset.

00:44 - EXTRA - Skottlossning vid Phathumwan och Hua Chang Bridge (nära Asia Hotel). De ryktas om två till tre skadade, men antalet är ännu osäkert. De har körts till närliggande sjukhus.


14 januari, 2014

Bangkok Shutdown - Dygn 3

BANGKOK - Det är fortfarande fint väder i huvudstaden och vi är nu inne på tredje dagen av Bangkok Shutdown. Jag rapporterar på. Kanske inte lika frekventa uppdateringar som igår, men ändå skall jag försöka få med det väsentliga.

21:22 - Regeringspartiet Pheu Thai vill att CSD (specialavdelning inom polisen) vidtar rättsliga åtgärder mot Bangkoks guvenör, M.R. Sukhumbhand Paribatra. Anledningen är att man anser att guvenören har erbjudit support till demonstranterna i form av materiel och sandsäckar.

20:46 - Uppgifter gör gällande att ett hundratal personer som demonstrerar FÖR ett val den 2:a februari har samlats på Sukhumvit, Soi Bearing. Vi får verkligen hoppas att en konfrontation mellan de olika grupperna kan undvikas.

20:39 - I morgon bitti kommer ett demonstrationståg utgå från Asoke på Sukhumvit Road med Petchburi Road som slutdestination. Suthep förväntas leda tåget.

20:17 - Våra tankar: Svenska kvällstidningar, inte minst den största, har varit ganska flitiga med "farliga-Thailand-reportage" de senaste åren. Nu när det händer något verkligt betydande är det så gott som knäpptyst. Än så länge skall väl tilläggas.

20:11 - Inga flyg har försenats på grund av händelserna i Bangkok. Däremot rekommenderar bland annat Thai Airways att passagerare bör anlända till flygplatsen fyra timmar innan avgång.

19:54 - Regeringen har meddelat att de skall hålla ett möte där det skall diskuteras om valet kan senareläggas, eller inte.

18:23 - Även denna dag har hittills förlöpt utan allvarligare våldsincidenter. I detta nu går solen ner i huvudstaden och vi får hoppas att kvällen och natten blir lika fridfull.

18:13 - Det är märkbart färre människor på många av avspärrningsplatserna idag än igår, men det beror delvis på att många Bangkokbor arbetat idag och väljer att sluta upp först nu på kvällen. Bland annat har ett stort antal regeringsmotståndare samlats i Lumpini-parken.

17:31 - Skaror av demonstranter har under eftermiddagen samlats kring ett flertal myndighetsbyggnader och departement. Man höll även en manifestation vid Shinawatra Tower II, men det visade sig att kontoren var så gott som tomma eftersom arbetarna där redan hade instruerats att jobba hemifrån på grund av säkerhetsskäl.

14:09 - Premiärminister Yingluck sade idag att hon ämnar sitta kvar som premiärminister: "Jag håller mig inte kvar vid makten för att bevara min politiska status utan att värna demokratin, som tillhör alla thailändare".

13:03 - PDRC återupprepar att man INTE planerar att ockupera flygplatser, tågstationer, flygledningscentralen eller börsen (The Stock Exchange of Thailand).

12:40 - Suthep: "Om vi inte har lyckats stänga alla myndighetsbyggnader inom två-tre dagar så internerar vi Yingluck och andra ministrar".

12:26 - Demonstranter har ockuperat Office of National Economic and Social Development Board (NESDB). De anställda har uppmanats att lämna byggnaden senast klockan 13.

11:57 - Uppjagad stämning utanför polishögkvarteret. Innanför murarna finns kravallpolis, enligt uppgift.

11:12 - Det ryktas om att demonstranter hotat att storma polishögkvarteret om de inte släpps in. Det står i varje fall hundratals demonstranter utanför och kräver att alla tre portar öppnas.

09:44 - Ett par tusen demonstranter har nu samlats framför tullverket (Customs Department) på Sunthornkosa Road i stadsdelen Klong Toey. Man blockerar ingången.

08:19 - Några telefonnummer som kan vara bra att ha uppskrivna i mobilen eller på en lapp, om man befinner sig i Bangkok:

Turistpolisen: 1155
Turist-assistans: 02-401-1111 (Temporärt)
Turistorganisationen - TAT: 1672
Skytrain - BTS: 02-617-6000
Tunnelbana - MRT: 02-624-5200
Suvarnabhumi Airport: 1722
Thai Airways: 02-356-1111
Bangkok Airways: 1771
Air Asia: 02-515-9999
Nok Air: 1318

07:22 - Det är ovanligt lugnt i Bangkok denna arla morgon. Förstås mycket mindre trafik än normalt.

06:58 - Bortsett från en smärre tårgas-incident verkar det ha gått föredömligt lugnt till i natt. Vissa av demonstranterna åkte till sina hem i huvudstaden, medan andra sov i tält eller direkt på marken i sovsäckar.

13 januari, 2014

Bangkok Shutdown - Dygn 2

BANGKOK - Det som var tänkt att bli den första dagen av Bangkoks nedstängning blev istället den andra. De tjuvstartade helt enkelt i går.

23:57 - Det är inte bara i Bangkok som det har anordnats demonstrationer. I ett stort antal städer norr om Bangkok, bland annat Chiang Mai, har stora folksamlingar tänt ljus och demonstrerat FÖR det kommande valet val och FÖR den sittande regeringen. De flesta provinser norr om Bangkok har en majoritet som stödjer Pheu Thai, det vill säga den sittande regeringen, medan en majoritet av invånarna i provinserna söder om Bangkok stödjer Demokraterna, det vill säga oppositionen.

21:46 - En mindre men mer militant protestgrupp, Network of Students and People for Reform of Thailand (NSPRT), har hotat att stoppa flygledarnas arbete i Bangkok. Nu varnas gruppen för att fängelsestraff i upp till femton år (per person) kan utdömas om de förverkligar hoten.

21:23 - En explosion vid övergångspassagen vid Lad Prao visade sig vara rejäla smällare. Ingen fara på taket där alltså. Nu håller vi tummarna att den sena kvällen och natten blir lugn också!

20:41 - Vissa av varuhusen kommer ha kortare öppettider i morgon eftersom många i personalen har krångliga resvägar till och från arbetet. CentralWorld exempelvis skall ha öppet från klockan 11:30-18:00.

20:35 - Klockan 7:30 i morgon bitti skall PDRC-anhängarna i Lumpini ta sig till Klong Toey och försöka stänga Tullverket.

19:42 - Suthep sade vidare i sitt tal att han (PDRC) bara kunde tänka sig att förhandla med motsidan om Shinawatra-regimen utplånats politiskt.

19:29 - Suthep hävdar att det var ca 180.000 demonstranter i huvudstaden idag. Han talar just nu och sade just att de inte ger upp förrän de fått igenom sina krav.

14:11 - Nu måste jag sova lite. Jag återkommer med mer rapporter inom några timmar.

14:10 - Även om det är packat med folk kring de ställen där demonstrationerna hålls, är andra delar av huvudstaden så gott som öde denna eftermiddag.

13:54 - I flera städer i nordöstra Thailand (Bland annat Korat, Udon Thani och Ubon Ratchathani) har demonstrationer genomförts till stöd FÖR den sittande regeringen.

13:01 - Våra tankar: Regeringen har varit klipska när de låtit polisen lysa med sin frånvaro under demonstrationerna. På detta sätt har Bangkok mest av allt fått en tillfällig bilfri innerstad och aningen renare luft. Frågan är vad Suthep har för ess i rockärmen?! Han kommer knappast att nöja sig med att Bangkoks centrum blir bilfritt en tid.

12:21 - Nu startar man försäljningen av 99 stycken visselpipor tillverkade i guld. De kostar 100,000 baht styck och man beräknar sälja slut på dem inom ett par timmar!

12:01 - Rama VIII-bron har barrikaderats. Inga bilar tillåts passera.

11:28 - Några mindre slagsmål bröt ut utanför Siam Mall nyss. Annars verkar det ha varit en lugn förmiddag hittills. Väldigt få poliser syns till i huvudstaden.

10:44 - Arméchef General Prayuth Chan-ocha har avbrutit sina ordinarie åtaganden för ett blixtinkallat möte med de fem högsta armé-officerarna. De kommer att diskutera de pågående händelserna i Bangkok.

10:20 - Obekräftade uppgifter gör gällande att cirka 100,000 personer går med i demonstrationståget med Suthep! Det är dock möjligt att siffran är överdriven.

09:28 - Suthep och hans anhängare har nu lämnat Demokratimonumentet och inlett sin planerade gående demonstration.

09:24 - Det är mycket folk på plats på de olika demonstrationsområdena. Inte minst utanför varuhuset CentralWorld vid Ratchaprasong. Chatuchak-parken har omvandlats till en campingplats med mängder av små tält.

08:05 - 38% av Bangkokborna vill att demonstranterna ger upp och går hem. Detta enligt en undersökning utförd av Suan Dusit Rajabhat University.

07:55 - Varuhusen (inklusive MBK) har öppet i dag som vanligt. Detsamma gäller de flesta museum och attraktioner (inklusive Grand Palace).

07:24 - Som väntat är det många som åker skytrain idag. Vissa av tågen är rejält fullsatta på morgonen, medan andra är ganska tomma.

05:59 - Vid halvtre-tiden öppnade en person eld från en passerande bil i närheten av Demokratiska Partiets högkvarter. Ingen uppges ha skadats.

05:12 - Enligt polisen är den skottskadade mannen en tjugoårig förbipasserande och inte en demonstrationsvakt som ryktena först gjorde gällande.

01:29 - Skottlossning rapporteras från avspärrningarna vid Chaeng Wattana. En person träffad i huvudet enligt uppgift. Rykten gör gällande att skottet var oavsiktligt och gick av vid ett handgemäng.

01:06 - Många thai från norr och söder ansluter nu till demonstrationerna i huvudstaden. Generellt så stödjer de flesta från södern proteströrelsen, medan en majoritet från norr stödjer den sittande regeringen med Yingluck Shinawatra i spetsen. Det är en direkt konfrontation mellan dessa grupper som många fruktar.

00:56 - Nu finns det militärer på plats utanför regeringsbyggnader, flygplatser, telecom-operatörer och TV-stationer.

00:22 - Just efter midnatt är det lugnt på de olika demonstrations och mötesplatserna. Även en del nyfikna turister har hittat dit.

12 januari, 2014

Bangkok Shutdown - Dygn 1

BANGKOK - Vid 17-tiden, lokal tid, "tjuvstartade" demonstranterna och nedstängningen av Bangkok är således inledd.

• Man har satt upp avspärrningar vid bland annat Lad Prao, Chaeng Wattana och Phathumwan. Endast bussar tillåts passera.

• Korsningen i Ratchaprasong, intill jättevaruhusen CentralWorld, Zen och Gaysorn, blockerades av ett par hundra demonstranter vid 20-tiden.

• Ledaren för PDRC, Suthep Thaugsuban, talade till folket sent i kväll. Bland annat sa han att vägrade förhandla och kompromissa med den sittande regeringen.

• I morgon klockan 09.00 kommer Suthep leda en demonstration som kommer gå via Rajthevi, Pathumwan och Rachaprasong vidare mot Asoke.

• Polisen har inte gjort något för att hindra avspärrningarna. Polisen har sagt att man INTE kommer konfrontera demonstranterna i nuläget.

• Folk har börjat samlas i Lumpini-parken. Flera har tält med sig. Även vid Chatuchak-marknaden tältar man inför morgondagen.

• Skytrain (BTS) kommer rulla som vanligt i morgon, mellan klockan 06-24. Dock lär det bli väldigt trångt i vagnarna gissar jag. Även tunnelbanan, flodbåtarna och Airport-link kommer fungera som vanligt.

• Även om det på sätt och vis kan komma att te sig som en "folkfest" rekommenderar jag ingen (undantaget journalister) att ta sig till avspärrningarna för att fota etc. Det finns obekräftade uppgifter som menar att krypskyttar kan finnas i omkringliggande byggnader.

10 januari, 2014

Vad händer i Bangkok? - Del 3

BANGKOK - Det är fredag och här kommer ett urval om de senaste turerna i Bangkok:

• Suthep och PDRC meddelar att "endast" sju korsningar kommer stängas av i huvudstaden. Tidigare har man uppgett att man ämnar blockera betydligt fler. De aktuella avspärrningarna är belägna vid: Chaeng Wattana, Ha Yaek Lat Prao, Victory Monument, Lumpini, Pathumwan, Ratchaprasong och Asoke.

• PDRC meddelar också att de INTE har planer på att ockupera flygplatserna Suvarnabhumi och Don Muang. Inte heller skall man hindra båttrafiken på Chao Phraya eller skytrain och tunnelbanans trafik.

• Arméchefen General Prayuth Chan-ocha förtydligade återigen att armén inte tar ställning i denna politiska strid. Han sade också att de inte sitter och smider planer på en militärkupp.

• Premiärminister Yingluck Shinawatra säger sig vara orolig över bortfallet i turismen i landet på grund av det rådande läget i Bangkok. Turismen i landet förväntas minska med minst 15% i januari. Om oroligheterna eskalerar kommer förstås bortfallet bli större.

• Det finns givetvis även en opposition i Bangkok mot "nedstängningen" av staden. I går anordnades flera manifestationer där deltagarna tände ljus i protest mot "nedstängningen" och eventuella våldshandlingar. Bland annat skedde detta på tre av stadens universitet.

9 januari, 2014

Vad händer i Bangkok? - Del 2

BANGKOK - Jaha, då var det torsdag och fyra dagar till annonserade "nedstängningen" av de mest centrala delarna av huvudstaden.

• Det är fortfarande lugnt i huvudstaden. Suthep och några hundra sympatisörer tågade idag från Demokratimonumentet via Memorial Bridge till Thonburi, på andra sidan floden Chao Phraya. Detta var tänkt som en uppvärmning inför "nedstängningen" av Bangkok, den 13:e.

• Så kallade "Tourist Friends Centres" kommer upprättas på flygplatserna Suvarnabhumi och Don Muang, samt vid vissa skytrain och tunnelbanestationer såsom Hua Lamphong, Phaya Thai och Ekkamai. Där skall turister kunna samlas om läget blir extra spänt.

• Det florerar mängder av rykten om huruvida en militärkupp kan bli aktuell eller inte. General Prayuth Chan-ocha sade att han inte kunde svara på det, utan nöjde sig med att konstatera att "Allt kan hända" och att "Om det inte finns en anledning för något att hända, kommer det inte att hända". Andra högt uppsatta militärer har uttryckt liknande tankegångar.

• Källor kopplade till turistnäringen uppger att betydligt färre kineser kommer besöka Thailand i januari. Man uppskattar exempelvis att 40% färre kineser kommer landa i Phuket.

• Vi kommer rapportera dagligen om händelseutvecklingen. Om något extraordinärt inträffar kommer jag ägna mig åt detta på heltid, tills situationen lugnat ner sig.

8 januari, 2014

Vad händer i Bangkok? - Del 1


BANGKOK - Som ni nog vet har det förekommit en hel del oroligheter i Bangkok i november och december. Den 13:e förväntas det "hetta till igen" eftersom People's Democratic Reform Committee (PDRC) planerar att "stänga av" huvudstaden. Deras mål är att avsätta den sittande regeringen.

• 14.880 poliser och militärer kommer att kommenderas ut från och med den 13:e januari för att säkerställa ordningen.

• 146 skolor kommer att stängas tillsvidare från och med den 13:e. Detta på grund av den planerade ockupationen av huvudstaden.

• Oppositionen, det Demokratiska Partiet, hävdar att den utbredda korruptionen kostar landet 300 miljarder baht per år. Man har nu presenterat en åtgärdsplan som de säger menar kan bekämpa denna.

• Thai Airways stänger tillfälligt sitt huvudkontor på Vibhavadi Rangsit Road den 13:e. Folk som vill omboka hänvisas till hemsidan - Thaiairways.com, eller att ringa +66 (0)2-356-1111.

• På grund av "stängningen" av staden kommer tillfälliga kontor för immigrationsärenden upprättas på:

1.Major Hollywood Suksawat, 1:a våningen, Suksawat Road, Ratburana.

2. Imperial World Ladprao, 5:e våningen, Ladprao Road, Wang Tong Lang.


Redaktionen
Thailand.se