Thai.nu header Thai.nu - Hem Boende i Thailand billigt Thai.nu på svenska Thai.nu in English Language Hälsa på oss på Facebook Fotografier tagna i Thailand

      Sök hotell
      Boka villa
      Lyxhotell
      Om hotell
      Att bo här
      Egendom

Buddhism
Historia
Thai-mat
Drycker
Thai-guld
Muay Thai

Basfakta
Restips
Vädret
Geografi
Visum
Arbete

Bloggen
Farang
Svenskt
Om oss
Annons
Länkar
Boka ditt boende genom att klicka här    
 

Guld i Thailand
Guld har för många thailändare en djupare innebörd än att enbart vara en ädelmetall av vilken man tillverkar mynt, ringar, halsband, armband och andra smycken.

Thailand hette tidigare Siam (fram till 1939) och det betyder just guld på sanskrit. Kineserna benämnde Thailand som jin lin, vilket fritt översatt betyder "halvö av guld". Dessutom är guld ofta omskrivet i thailändsk litteratur, där Buddha själv ofta beskrivs ha en "hud av guld". Guld används frekvent vid tillverkningen av betydelsefulla buddhastatyer och andra religiösa föremål i Thailand.

Smycken och andra guldföremål fungerar också som en slags säkerhet för många thailändare vid eventuella bistra tider. Under ekonomiskt ogynnsamma perioder kan nämligen smycken och andra guldföremål pantsättas i utbyte mot kontanter, tills familjens ekonomi återigen förbättrats. Thailändska guldaffärer och juvelerare erbjuder i regel denna servicetjänst.
Guldets viktDet thailändska viktenheten för guldföremål kallas för baht (precis som den thailändska valutan). En baht thailändskt guld motsvarar 15,244 gram innan det har bearbetats. Efter guldsmedens arbete skall vikten fortfarande vara lika med, eller mer än 15,16 gram, för att föremålet skall kunna benämnas som en baht guld.

Lite förenklat och avrundat brukar man benämna en baht guld som 15,2 gram.
Karat - guldets renhetThailändska guldsmycken har oftast renheten 96,5% guld, vilket motsvarar 23-karat. Resterande 3,5% består av legeringar, exempelvis med metallerna silver och brons. Andra karathalter kan påträffas hos somliga guldhandlare. Karathalter på 22, 20 och 18 har blivit aningen vanligare på senare år, delvis inspirerat från sk "farang-guld" (västerländska smycken med en större mängd legering).

Om man generaliserar en aning så kan man påstå att ju högre guldhalt ett föremål har desto mjukare är det. (Det beror givetvis också på föremålets legering). Därför kan en lite lägre karathalt rekommenderas för ringar och tunna smycken, om du ämnar köpa guld i Thailand. Ringar med hög karat kan ofta ändra form pga mjukheten.
Thaiguldets utseendeDet thailändska guldet har ofta en intensivt "gulaktig" färg på grund av den höga karathalten.
Att köpa guld i ThailandDet finns två stora "skolor" inom guldsmeds-hantverket och guldsmide i Thailand; Sukhothai och Petchburi. Dessa två stilar av guldsmycken finns representerade i de otaliga guldbutikerna som återfinns i landet.

Det största antalet guldsmeder och guldbutiker finner man förstås i huvudstaden Bangkok. Yaowarat Road (huvudgatan i Chinatown utmed floden Chao Praya) är ett utmärkt resmål för den som är intresserad av att köpa ett genuint thailändskt guldsmycke.

Utbudet och antalet butiker är stort i närområdet kring Yaowarat, så vi kan rekommendera dig att besöka ett antal butiker för att jämföra.

Thailändskt guldarmband
ETT TRE-BAHTS GULDARMBAND - Foto: Jens W, Yenit.comKarathalten dokumenteras nästan alltid med tydliga skyltar i affären och dagens aktuella guldpris finns i princip alltid angivet. Guldhandlare som EJ skyltar med dagsaktuellt pris bör man betrakta med skepsis.

Butiker kan ibland få påhälsning från myndigheter med uppdrag att kontrollera att butiken erbjuder de karathalter de utlovar. Verkar butiken populär bland lokalbefolkningen kan man som regel räkna med att handlaren är seriös och att du får exakt det som utlovas vid ett köp.

En god rekommendation är att besöka ett par, tre juvelerare innan man bestämmer sig för att köpa ett guldsmycke. Utseendet på smycken varierar ganska mycket från butik till butik och beroende på vilken guldsmed som utfört arbetet. Thailändskt guld är en investering och ett bestående minne för hela livet.
Guldpriset i ThailandDen dagsaktuella guldkursen i Thailand:


Allmänt om guld  Kemiskt tecken: Au
  Kemisk serie: Ädelmetaller
  Atomnummer: 79
  Atommassa: 196,9665 u
  Densitet: 19,32 g/cm³
  Smältpunkt: 1064 C°
  Kokpunkt: 2807 C°
Gilla oss på Facebook
Dela den här sidan

Our sponsors
Annonsera här
Åk till Koh Samui
Åk till Koh Phangan
Yenit Company Limited
Mercy Center
Fancy Domains
Privata utflykter på Koh Samui
Vaken mardröm - E-bok med handling i Thailand
Annonsera här
Annonsera här


Personuppgifthantering: Vi månar om din integritet. Din e-post och personuppgifter kommer aldrig tredje part tillhanda.

Thai.nu - reseguide till Thailand med säker hotellbokning. Utvecklad av Yenit. 2004-2013.

Licenserad under Creative Commons Attribution Noncommercial-Share Alike 3.0 Thailand License - Kommersiell användning medges ej utan vårt medgivande.

Unika besökare sedan 2006:

Yenit logotype
Vi kan Thailand