Thai.nu header Thai.nu - Hem Boende i Thailand billigt Thai.nu på svenska Thai.nu in English Language Hälsa på oss på Facebook Fotografier tagna i Thailand

      Sök hotell
      Boka villa
      Lyxhotell
      Om hotell
      Att bo här
      Egendom

Buddhism
Historia
Thai-mat
Drycker
Thai-guld
Muay Thai

Basfakta
Restips
Vädret
Geografi
Visum
Arbete

Bloggen
Farang
Svenskt
Om oss
Annons
Länkar
Boka ditt boende genom att klicka här    
 

Muay Thai - Thaiboxning
Muay Thai (มวยไทย) eller thaiboxning är Thailands nationalidrott och den är djupt förankrad i den thailändska folksjälen. Denna kampsport är numer en populär idrott i nästan hela världen och ett antal internationella förbund har bildats.

I traditionell thaiboxning är utövarna tiilåtna att använda slag, sparkar, knän och armbågar. Även sk armkast är tillåtna (dock ej såkallade höftkast dvs "judokast"). I Thailand består en match av fem ronder som är tre minuter vardera. I många andra länder är matcherna kortare och man har inom vissa förbund även förbjudit armbågsslag och knäattacker mot huvudet, eftersom dessa tekniker anses medföra en stärre skaderisk.

Kampen sker i en boxningsring med en huvuddomare som kontrollerar själva fighten, samt två domare utanför ringen. Normalt har varje boxare två sekonder i sin ringhörna som coachar och ombesörjer boxaren i pauserna. I thaiboxning tillämpas viktklasser precis som i traditionell boxning och kickboxning. Man kan vinna en match antingen på poäng, TKO (teknisk knockout) eller knockout.

I den populära tävlingsformen K-1 är många av deltagarna skolade i just thaiboxning. Även i MMA (Mixed Martial Arts) och deras organisationer som UFC (Ultimate Fighting Championship), Bellator MMA etc är många av utövarna framstående thaiboxare.
Thaiboxarens utrustningI Thailand är de professionella boxarna utrustade med thaiboxningsshorts, handskar, suspensoar och i vissa fall även fotlindor och tandskydd. I amatörthaiboxning blir utövarna ofta även utrustade med huvudskydd och en form av kampväst som är vanlig i den koreanska kampsporten taekwondo. Detta är givetvis för att minimera skaderisken.

Innan matchen bär boxarna varsin mong kon runt pannan. Boxaren tilldelas detta huvudband av sin tränare. Respektive sekond tar av denna innan den första ronden. Denna ritual anses som viktig i Thailand.
Kort historikThaiboxning har sina anor i de gamla siamesiska stridskonsterna Krabi Krabong och Muay Boran som ursprungligen båda är militära arter.

Tidig Muay Thai fungerade inledande som underhållning för kungligheter och en thailändsk krigsfånge vid namn Nai Khanomtom lyckades enligt legenden besegra tio stycken burmesiska boxare år 1774. Han blev en av förgrundsgestalterna för arten Muay Thai och är fortfarande en aktad legend i Thailand.
Tradition och ritualerInnan matchen utför boxarna en ritual som kallas Wai Kru som är respektfull gentemot tränaren (kallad ajarn eller kru på thailändska) och sporten. Dessutom utförs en "dans" som kallas ram muay som dels fungerar som uppvärmning och dels som en personlig "ritual" till traditionell thailändsk musik. Nästan alla utövare har en egen unik "dans".

Själva musiken framförs ofta av en liten samling äldre män med traditionella thailändska instrument. Dessa fortsätter även spela under själva matchen och takten på musiken ökar normalt när boxningen blir intensiv.
Legender inom sportenVarje decennium brukar en eller ett par särskilt skickliga utövare erhålla legendstatus inom Muay Thai. Dessa boxare är flerfaldiga världsmästare och att betrakta som levande legender i Thailand och i thaiboxningsvärlden:

  Dieselnoi Chor Thanasukarn - Thailand, född 1961
  Samart Payakaroon - Thailand, född 1962
  Ramon Dekkers - Holland, född 1969
  Danny Bill - Frankrike, född 1973
  Buakaw Por. Pramuk - Thailand, född 1982
  Kaoklai Kaennorsing - Thailand, född 1983

Thaiboxare
BORDSSTATY FÖRESTÄLLANDE BOXARE - Foto: Jens W, Yenit.comTräning på campenI Thailand sker thaiboxningsträningen på en sk camp eller gym. Det är en skola där eleverna är instruerade av en eller flera lärare, som själva ofta är före detta framgångsrika thaiboxare. Många thailändare börjar med träningen redan som småbarn och karriären kan sluta så tidigt som i 25-30 årsåldern. Vissa boxare fortsätter dock att boxas upp i 35-40 årsåldern, men det är ovanligt i proffssammanhang i Thailand.

Ofta inleds träningspasset med några kilometer löpning och därefter följer mitts eller padträning där eleverna sparkar, slår, knäar och armbågar mot tränarens tjocka läderbeklädda mittsar. Detta kan sedan följas av sk nackbrottning, sparring och ibland lite styrketräning.

Oftast tränar en thaiboxare två pass per dag; ett på morgonen och ett på eftermiddagen, även om variationer givetvis förekommer. En elitboxare lever mer eller mindre för sin idrott under sina aktiva år. De kan träna fem, sex timmar om dagen.

Stryrka, kondition, snabbhet, koordination, flexibilitet, smidighet och mod är viktiga egenskaper hos en thaiboxare vilket gör sporten väldigt "allround" och lämpar sig för de flesta som eftersträvar en bra fysisk form. Eftersom tävlingsmomentet nästan alltid är frivilligt lämpar sig sporten även för den som bara "vill hålla sig i form".

Många camper i Thailand erbjuder även träning för turister och icke-thailändare. Många av dessa, godkänner numer även kvinnor som elever. Tidigare var det tabu med kvinnliga boxare i Thailand, men sedan ett par decennier har detta fenomen accepterats mer och mer.
Arenor i BangkokI Bangkok finns de mest berömda thaiboxnings-arenorna och här ser man generellt även de allra bästa matcherna:

Lumpini StadiumBelägen på Rama IV Road. Matcherna äger rum på tisdagar och fredagar och arrangemanget börjar klockan 18.30. På lördagarna börjar fighterna redan klockan 17.00.

Ratchadamnoen StadiumBelägen på Ratchadamnoen Nok Avenue (Inte så långt från Khao San Road och Banglamphu). Matcherna hålls på måndagar, onsdagar, torsdagar och söndagar. Evenemanget börjar klockan 18.30.
Arenor på andra orterVäldigt många av de större städerna i Thailand hyser små eller medelstora thaiboxningsstadion. På samtliga större turistorter (som Phuket, Koh Samui, Pattaya, Koh Phangan, Krabi, Hua-Hin osv) finns det arenor där matcher och galor visas några kvällar i veckan. Inte sällan är det utlänningar (sk farangboxare) som möter thailändare i huvudmatcherna. Kvaliten på utövarna varierar kraftigt.
Framgångsrika svenskarDet finns ett antal svenskar som lyckats väl i sporten. Dessa har alla blivit världsmästare inom organisationen World Muaythai Council (WMC):

  Martin Holm - Världsmästare 1999
  Jörgen Kruth - Världsmästare 2004
  Pernilla Johansson - Världsmästare 2006
  Rickard Nordstrand - Världsmästare 2009Gilla oss på Facebook
Dela den här sidan

Our sponsors
Annonsera här
Åk till Koh Samui
Åk till Koh Phangan
Yenit Company Limited
Mercy Center
Fancy Domains
Hjälp en gibbon i Thailand
Vaken mardröm - E-bok med handling i Thailand
Annonsera här
Annonsera här


Personuppgifthantering: Vi månar om din integritet. Din e-post och personuppgifter kommer aldrig tredje part tillhanda.

Thai.nu - reseguide till Thailand med säker hotellbokning. Utvecklad av Yenit. 2004-2013.

Licenserad under Creative Commons Attribution Noncommercial-Share Alike 3.0 Thailand License - Kommersiell användning medges ej utan vårt medgivande.

Unika besökare sedan 2006:

Yenit logotype
Vi kan Thailand