Thai.nu header Thai.nu - Hem Boende i Thailand billigt Thai.nu på svenska Thai.nu in English Language Hälsa på oss på Facebook Fotografier tagna i Thailand

      Sök hotell
      Boka villa
      Lyxhotell
      Om hotell
      Att bo här
      Egendom

Buddhism
Historia
Thai-mat
Drycker
Thai-guld
Muay Thai

Basfakta
Restips
Vädret
Geografi
Visum
Arbete

Bloggen
Farang
Svenskt
Om oss
Annons
Länkar
Boka ditt boende genom att klicka här    
 

Buddhismen i Thailand
De flesta thailandsresenärer har någon gång besökt, eller i varje fall beskådat något av de tusentals buddhisttempel (wat på thailändska) som återfinns i landet. Dessa utgör ett hem för de orangeklädda munkarna (phra på thailändska) eller de vitklädda nunnorna. (mae chi på thailändska).

Ca 95% av thailändarna är buddhister. Buddismen i Thailand tillhör grenen Theravada, som anses som den äldsta och ursprungliga skolan inom religionen. Theravadabuddhismen praktiseras främst i Thailand, Laos, Myanmar, Kambodja och på Sri Lanka.
En thailändsk munk äter sitt dagliga mål
MUNK ÄTER SITT MORGONMÅL - Foto: Jens W, Yenit.comMånga thailändska män väljer att någon gång i livet att leva som en sk. novismunk eller (nehn på thailändska). Vissa thailändare vill studera buddhismens lära under en längre tid och väljer därför att stanna som munk i templet, vissa hela livet. Betydligt färre kvinnor väljer att leva som nunnor.

Meditation, läran om buddhismen samt städning och underhåll är några av de vanliga sysslorna i templet och i kuti vilket är namnet på munkarnas bostad. I vissa tempel har munkarna eller noviserna även tillgång till tv och dator, men detta tillåts inte i alla tempel.
Andehus på Koh Phangan
ANDEHUS PÅ PHANGANS VÄSTKUST - Foto: Jens W, Yenit.comReligion eller inte?Många anser att buddhismen främst är en filosofi och ett sätt att leva snarare än en religion. Delvis för att det inte finns någon egentlig gud. Trots detta räknas den till en av världsreligionerna. Definitionsfrågan är nog upp varje enskild individ.
Buddhastatyer på mitt kontor
TVÅ BUDDHA-STATYER PÅ MITT KONTOR - Foto: Jens W, Yenit.comBuddha - Vem var han?• Namn: Siddhārtha Gautama
• Namn på thai: พระโคตมพุทธเจ้า
• Namn på sanskrit: सिद्धार्थ गौतम
• Fader: Kung Śuddhodana
• Moder: Drottning Māyā
• Född: Lumbini, Indien (då Nepal) ca: 550 f.Kr
• Död: Vid (cirka) 80 års ålder
• Hans etnisitet: Shakya-klanen (fd Indien)
• Berömd för: Buddhismens grundare
• Buddha betyder: Den upplyste


Prinsen Siddharta Gautama föddes i Nepal ca 550 år f. Kr. (årtalet är aningen omstritt). Han levde ett gott och ganska okomplicerat liv tillsammans med sin fru, tillika kusin, prinsessan Yasochara, fram till sin 29-års dag. Då beslöt han att lämna sin hustru och sin son, Râhula, för att skaffa insikt om de fattigas situation och det lidande han uppmärksammade i sin omgivning.

Under flera år levde han som asket och lärjunge, men kände sig inte nöjd. Han valde att gå sin egen väg, det som kallas för den gyllene medelvägen.

Under ett Bodhiträd i Bodhgaya, norra Indien, nådde han slutligen upplysning, eller nirvana, och blev därmed Buddha, den upplyste. Därefter så tillbringade han sina återstående liv med att lära ut denna den gyllene medelvägen. Han dog vid 80 års ålder. I Buddhas lära eller dharma, återfinns bland annat:

På väg till Loy Krathong
PÅ VÄG TILL LOY KRATHONG FIRANDE - Foto: Jens W, Yenit.comDe fyra sanningarna1. Sanningen om otillfredställande; dukkha (lidande, sorg, smärta)
2. Sanningen om dukkhas uppkomst
3. Sanningen om dukkhas upphörande
4. Sanningen om vägen till det dukkhas upphörande
Den fjärde sanningen är densamma som den åttafaldiga vägen:
Den åttafaldiga vägen1. Rätt syn
2. Rätt tanke
3. Rätt tal
4. Rätt handling
5. Rätt levnadssätt
6. Rätt strävan
7. Rätt uppmärksamhet
8. Rätt koncentration
Buddhismens etik1. Inte döda något levande väsen
2. Inte stjäla
3. Inte begå äktenskapsbrott
4. Inte ljuga
5. Inte inta rusdrycker.
Thailändsk hibiskus
EN VIT--GUL-RÖD HIBISKUS - Foto: Jens W, Yenit.comKarmaFörenklat kan det beskrivas som att alla våra medvetna handlingar har en verkan och ger en framtida belöning eller bestraffning (lagen om orsak och verkan). Detta inbegriper alltså inte omedvetna handlingar.

Karma betyder handling på sanskrit och innebär bland annat att osjälviska och goda gärningar bidrar till god karma, medan "onda" och dåliga handlingar resulterar i en dålig karma.

Ordspråket "Gör gott - Få gott tillbaka. Gör ont - Få ont tillbaka" eller Tham dii, dai dii - Tham chua, dai chua på thailändska, sammanfattar delvis tankesättet.
Wat Phra Yai på Koh Samui
STORA BUDDHAN PÅ KOH SAMUI - Foto: Jens W, Yenit.com


Thailändska munkar
MUNKAR I ISAAN (NORDÖSTRA THAILAND) - Foto: Jens W, Yenit.comGilla oss på Facebook
Dela den här sidan

Our sponsors
Annonsera här
Åk till Koh Samui
Åk till Koh Phangan
Yenit Company Limited
Mercy Center
Vaken mardröm - E-bok med handling i Thailand
Hjälp en gibbon i Thailand
Soi Sixten - Forum om Thailand
Annonsera här
Annonsera här


Personuppgifthantering: Vi månar om din integritet. Din e-post och personuppgifter kommer aldrig tredje part tillhanda.

Thai.nu - reseguide till Thailand med säker hotellbokning. Utvecklad av Yenit. 2004-2013.

Licenserad under Creative Commons Attribution Noncommercial-Share Alike 3.0 Thailand License - Kommersiell användning medges ej utan vårt medgivande.

Unika besökare sedan 2006:

Yenit logotype
Vi kan Thailand